Bejelentették Brüsszelben a vészhelyzeti energiaügyi csomagot

Ezt olvasta már?

A Bizottság sürgős beavatkozást javasol az európai energiapiacokon a közelmúltban bekövetkezett drámai áremelkedések kezelése érdekében. Az Unióban érezteti a hatását, hogy jelentősen megbillent az energiakereslet és -kínálat közötti egyensúly, ami nagyrészt annak tudható be, hogy Oroszország továbbra is fegyverként használja az energiaforrásait

– áll a közleményben.

Az EB a következő intézkedésekre tesz javaslatot:

  1. A kereslet csökkenése: a Bizottság azt javasolja, hogy azon nappali órák esetében, amikor az energiafogyasztás a legdrágább. és a gáztüzelésen alapuló villamosenergia-termelés jelentősen kihat az árra, egy legalább 5%-os kötelező csökkentés lépjen életbe bizonyos csúcsidőszakokban. A Bizottság javaslata kiterjed arra is, hogy a tagállamok 2023. március 31-ig legalább 10%-kal csökkentsék teljes villamosenergia-keresletüket.
  2. A Bizottság az „inframarginális” villamosenergia-termelők, nevezetesen az alacsonyabb költségű technológiákat alkalmazó termelők bevételének ideiglenes korlátozására is javaslatot tesz. Idetartoznak például a megújuló energiaforrásokat, a nukleáris energiát és a lignitet használó termelők, amelyek a „marginális” termelők által meghatározott drágább árszint alatti áron táplálnak villamos energiát a hálózatba.
  3. A Bizottság javastatot tesz egy ideiglenes szolidaritási hozzájárulásra is az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatokban végzett tevékenységekből származó olyan többletnyereség után, amelyre nem terjed ki az inframarginális bevételi korlát. 
  4. A villamosenergia-piaci szabályozás terén javasolt további beavatkozás keretében a Bizottság azt is javasolja, hogy a fogyasztók támogatása érdekében bővítsék a rendelkezésre álló energiaár-eszköztárat. A javaslat első alkalommal tenne lehetővé költségszint alatti, szabályozott villamosenergia-árakat, és a szabályozott árakat a kis- és középvállalkozásokra is kiterjesztené.

A Bizottság más eszközökkel is törekedni fog arra, hogy csökkentse az európai fogyasztókat és az ipart terhelő árakat, és enyhítse a piacra nehezedő nyomást – olvasható a közleményben, ahol további részletek is találhatók.

Címlapkép: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában