Az utolsó pillanatban rántotta félre a kormányt Magyarország a fal előtt? Pénteken ítéletet mondanak rólunk

Ezt olvasta már?

A Fitch kezdi a felülvizsgálatok második körét

Várhatóan péntek késő este teszi közzé idei második felülvizsgálatának eredményét a Fitch Ratings, majd augusztusban a Standard & Poor’s, szeptemberben pedig a Moody’s is vizsgálja a magyar adósbesorolást. A lépéseknek

azért van különös jelentőségük, mert az orosz-ukrán háború kitörése óta csak a Moody’s vizsgálódott egyszer március végén.

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél két fokozattal vagyunk a befektetésre ajánlott kategória felett stabil kilátással. Vagyis egy esetleges kilátásrontás vagy leminősítés sem biztos, hogy komoly következményekkel járna.

A Fitch legutóbb január végén vizsgálta a magyar adósbesorolást, akkor a cég szakemberei úgy fogalmaztak, hogy negatív lépéshez (kilátásrontás vagy leminősítés) vezethet az, ha az adósságrátánk ismét emelkedni kezd a költségvetési fegyelem hiánya vagy a várttól elmaradó növekedés miatt, illetve az, ha romlik az üzleti környezet, ami a potenciális növekedés visszaeséséhez vezethet. A másik oldalon a tartós adósságcsökkenés, illetve a stabil makrogazdasági környezet és befektetői szféra jelenthetne pozitív irányú lépést.

Az utóbbi hónapok fejleményei alapján azonban

a negatív irányban vannak kockázatok, hiszen jelentősen romlott a globális és a hazai gazdasági környezet.

Az utóbbi időszakban többször írtunk arról, milyen kockázatok leselkednek Magyarországra:

  • Az infláció továbbra sem tetőzött, a júniusi 11,7%-ról biztosan emelkedni fog még, de a jövőbeli pályát nehéz meghatározni az árstopok sorsa miatt.
  • A forint jelentősen gyengült, egy év alatt 11,6%-ot veszített az euróval szemben, ami egyrészt további inflációs kockázatot hordoz, másrészt a gazdaság stabilitása szempontjából sem előnyös.
  • Az emelkedő világpiaci nyersanyagárak és a gyengülő forint miatt az energiaszámlája Magyarországnak egyre nagyobb, ez már megjelent a külkereskedelmi forgalom hiányában és a fizetési mérlegben is. A várakozások szerint idén mindkét fontos pénzügyi mutató tetemes mínuszt mutathat.
  • Európa felett folyamatosan ott lebeg az energiaválság réme, több európai politikus is arra figyelmeztetett, hogy fel kell kell készülni arra az eshetőségre, hogy a téli fűtési szezonban nem lesz orosz földgáz. Ez pedig komoly recesszióval fenyegeti a kontinens gazdaságát.
  • A kormány által bejelentett költségvetési kiigazító intézkedések, elsősorban a különadók nem mondhatók az üzleti környezet szempontjából pozitív irányú lépéseknek.

Vagyis a kilátások egyáltalán nem pozitívak: jelentős lassulás, akár recesszió fenyegeti a gazdaságot, miközben az infláció nem akar csökkenni, a külső egyensúlyunk pedig felborult.

Az eddigi utalások sem voltak túl pozitívak a hitelminősítőktől

Habár március vége óta nem volt hitelminősítői felülvizsgálat Magyarországon, azért a cégek időről időre megszólalnak különböző elemzésekben és ezek nem voltak pozitívak az elmúlt hónapokban:

  • Június elején a költségvetési kiigazító csomag bejelentése után a Moody’s szakértői beszélgettek a Portfolio elemzőjével és két dolgot emeltek ki: egyrészt az intézkedések negatívak a besorolásunk szempontjából az üzleti környezet romlása miatt, másrészt az orosz gázszállítások leállítása is komoly kockázat. Persze a cég szakértői majd csak szeptemberben vizsgálódnak, vagyis egyelőre nem lehet készpénznek venni azt, hogy rontják a kilátásunkat vagy leminősítenek.
  • Június második felében az S&P Global egy elemzésében a feltörekvő piac öt legsérülékenyebb országa közé sorolta Magyarországot, elsősorban a kötvényhozamok emelkedése szempontjából vizsgálták az egyes országok pluszterheit.
  • Szintén június végén jelent meg a Fitch Ratings elemzése, melyben azzal foglalkozott, melyik országokat érintené leginkább az orosz gáz elapadása. Magyarország ezen a listán is az első helyek egyikére került.

Vagyis több átfogó feltörekvő piaci elemzésben is a legsérülékenyebbek közé kerültünk, ami nem jó hír a nyári felülvizsgálatok előtt.

Kérdés persze, milyen hatással lenne a magyar eszközökre egy negatív hitelminősítői lépés. Elsősorban a forint piacán lehetne ismét jelentősége, hiszen a magyar deviza az utóbbi napokban kezdett magára találni, már 400 alá kapaszkodott vissza az euróval szemben a korábbi eladói hullámot követően. Egy esetleges kilátásrontás, pláne egy leminősítés újra elindíthatná a lejtőn a magyar devizát.

A kötvénypiacon valószínűleg legfeljebb átmeneti hatást tapasztalnánk, hiszen ahogy említettük, jelenleg két fokozattal vagyunk a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vagyis még egy leminősítéssel sem kellene a külföldi befektetőknek emiatt eladni magyar állományukat, az igazi csapás az lenne, ha átcsúsznánk a befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába, hiszen akkor néhány nagybefektetőnek automatikusan el kellene adnia magyar kötvényeit.

Az ING Bank friss elemzése szerint „mérsékelt esély” van arra, hogy a következő hónapokban a hitelminősítők negatívra rontják a magyar osztályzat kilátását. Szerintük is elsősorban az orosz gázszállítások leállásával kapcsolatos kockázatok és a jogállamisági eljárásról, illetve az uniós forrásokról szóló viták határozhatják meg a következő felülvizsgálatok hangulatát. Az uniós viták kapcsán kiemelték, hogy a Bizottság az utóbbi hetekben nem erősítette meg hivatalosan a magyar kormány optimista nyilatkozatait, melyek arról szólnak, hogy közel lehet a megegyezés.

Ennek szólt a kormány nagy fordulata?

Érdekesség, hogy a hitelminősítői látogatások mostani kezdete egybeesik a kormány éles gazdaságpolitikai fordulatával. Az utóbbi hetekben több olyan intézkedést is bejelentett a kabinet, melyeket korábban nehéz lett volna elképzelni, ide sorolható a rezsicsökkentés részleges feladása, mely csökkenti az állami beavatkozást a gazdaságban, vagyis pozitív piaci szempontból. De ide sorolható az is, hogy váratlanul békülékeny hangnemet ütött meg a kormány az Európai Bizottsággal szemben a jelenleg is zajló tárgyalásokon, a hírek szerint több fontos kérdésben is engedtek Brüsszelnek.

Egyértelmű fordulat jelei látszanak a monetáris és a fiskális politikában is, korábban tabunak számító területekhez is hozzányúlt a kormány – emelték ki az ING elemzői is. Szerintük ezek a lépések középtávon javítják majd a magyar gazdaság belső és külső egyensúlyát, illetve segítenek az infláció elleni harcban, viszont közelebb viszik a gazdaságot a recesszióhoz. Ezt a kettősséget értékelhetik a hitelminősítők, az ING szerint a legnagyobb esély a kilátás rontására a Fitchnél van, az S&P esetében viszont a legkisebb a valószínűsége ennek a korábbi kommunikáció alapján. Persze egyelőre nehéz megbecsülni a néhány napja bejelentett kormányzati intézkedések gazdasági hatását, ezért az is benne van a pakliban, hogy a hitelminősítők most még kivárnak a lépéssel. Ebben az esetben egy gyors megállapodás az uniós forrásokról megmentheti Magyarországot a negatív lépésektől, viszont az energiaválság réme további kockázatot jelent.

Ez persze betudható a fokozódó piaci nyomásnak, hiszen a forint vészes gyengülés, a kötvényhozamok emelkedése nem festett jól két héttel ezelőtt, látszott, hogy valamit lépnie kell a kormányzatnak. Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy

valamit már sejtettek a hitelminősítői értékelésekből, és az utolsó pillanatban próbálták elrántani a kormányt a fal előtt.

A hasonló felülvizsgálatok általában úgy működnek, hogy a cégek szakértői néhány héttel korábban személyesen vizsgálódnak a kérdéses országban, majd hazamennek és értékelik a tapasztalatokat. Ezt követően pedig egy külön testület szavaz arról, szükség van-e bármilyen lépésre. Ezeken a helyszíni találkozókon általában nem utalnak a tervezett lépésre, de az érintettek személyes tapasztalatai alapján azért nem olyan nehéz megtippelni, milyen benyomásokkal távoztak a vizsgálódás után. Vagyis egyáltalán nem elképzelhetetlen egy olyan forgatókönyv, hogy a kormány is érezte a kockázatot a közelgő felülvizsgálatokban, és részben ezért lépett piacbarát irányba.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában