Az EU új ajánlása szerint a 60 év felettieknek érdemes a beadni a második emlékeztető oltást az újabb hullám előtt

Ezt olvasta már?

Bár a meglévő koronavírus elleni vakcinák továbbra is jó védelmet nyújtanak a kórházi kezelés és a halálozás megelőzésére, a vírus fejlődésével a vakcinák hatékonysága csökkent. Az EU egészségügyi szervei április óta csak a 80 évnél idősebbek és a legveszélyeztetettebbek számára ajánlják a második emlékeztető oltást. Az új ajánlás várhatóan megkönnyíti a nemzeti döntéseket az oltási kampányok felgyorsításáról, amelyek az elmúlt hónapokban szinte teljesen leálltak.

Jelenleg növekvő Covid-19-es esetszámokat és emelkedő tendenciát látunk a kórházi és intenzív osztályos kezelések tekintetében több országban, amelyet elsősorban az omikron variáns B.A 5 változata okoz

– mondta Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója.

Ez egy új, széles körű Covid-19 hullám kezdetét jelzi az egész Európai Unióban

– mondta, hozzátéve, hogy a 60 év felettiek és az orvosilag veszélyeztetett személyek számára a második oltás beadása megelőzhetné a kórházi kezelések és halálesetek jelentős megugrását.

Az oltóanyaggyártók, mint például a Moderna, a Pfizer és a BioNTech, közölték, hogy a meglévő vakcinák jó immunválaszt generáltak a BA.1 és az újabban keringő változatok ellen, azonban a BA.4 és BA.5 ellen alacsonyabb immunválaszt tapasztaltak.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), amely jelenleg két variánshoz igazított vakcinát vizsgál, szeptemberre várja az első új generációs vakcinák engedélyezését.

Addig is fontos megfontolni a jelenleg engedélyezett vakcinákat második emlékeztető oltásként való felhasználását a legveszélyeztetettebbeknél

– mondta Emir Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója.

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a 60 év alattiaknak, akik nincsenek kitéve a súlyos megbetegedés nagyobb kockázatának, második emlékeztető adagot kellene adni – tette hozzá hétfőn az ECDC.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában