Az EU szerint Magyarország diszkriminálja az uniós állampolgárokat a kettős üzemanyag-árazással

Ezt olvasta már?

Két hete van érvényben az a hazai szabályozás, mely szerint a magyarországi benzinkutakon csak a magyar forgalmival és rendszámmal rendelkező autósok tankolhatnak a 480 forintos hatósági áron, a külföldieknek azonban a piaci árat kell fizetniük.

Az Európai Bizottság szerint ez a lépés sértheti az uniós jogot – erre reagálva mondta pénteken Orbán Viktor, hogy „van logika abban, amit mondanak”, de a háborús helyzetben felül lehet írni a szabályokat.

Az Európai Bizottság jelenleg várja a kormány válaszát arra a levélre, amit a héten küldtek, benne az intézkedés indoklásával.

Az RTL megkeresésére a Bizottság szóvivője elmondta, hogy az egységes piac megőrzése fontos eszköz, hogy megküzdjenek a háború miatt kialakult gazdasági helyzettel.

Az ukrajnai háborúra való általános hivatkozás nem lehet indok az Európai Uniós állampolgárok diszkriminációjára, közvetve a nemzetiségük miatt

– mondta Sonya Gospodinova EU-s szóvivő. Hozzátette, hogy a Bizottság tisztában vele, hogy az országoknak nehézségeket okoz a mostani helyzet, de most nem az egyoldalú diszkriminatív intézkedéseknek van itt az ideje.

Ha elindul a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen, az akár évekig is eltarthat, mielőtt kötelezhetik Magyarországot a kettős árazás megszüntetésére.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában