Az erdőtüzekből kimentett macskáknál magasabb a halálos vérrögök kialakulásának kockázata

Ezt olvasta már?

A Kaliforniai Egyetem (Davis) kutatói szerint új eredményeik megváltoztathatják az erdőtüzekből kimentett macskák ellátásának színvonalát, és remélhetőleg több életet menthetnek meg.

A Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban megjelent tanulmányban a 2018-as kaliforniai Paradise-ban kitört tűz által okozott sérüléseik miatt kezelt macskákat vizsgálták, különös tekintettel a vérlemezkékre – azokra a sejtekre, amelyek a vérben keringenek, és segítenek megállítani a vérzést vagy vérrögöket képezni.

Megnő a vérrögképződés valószínűsége

A tudósok azt találták, hogy a futótűz által okozott sérülésekben szenvedő macskáknál megnövekedett a vérlemezkék túlműködése az egészséges macskákhoz képest, és a macskák leggyakoribb szívbetegsége is valószínűbbé vált, amely a szívizom megvastagodását okozza, és nagyobb valószínűséggel képződnek vérrögök.

Azt találtuk, hogy az erdőtűz füstjének és a sérüléseknek kitett macskák még hajlamosabbak a vérrögök kialakulására, ami közvetlen összefüggést mutat az erdőtűz által okozott sérülések, a vérlemezkék válasza és a vérrögképződés között

– magyarázta Ava Tan, a tanulmány vezető társszerzője az Independent szerint. Az erdőtűzben megsérült macskáknál a kutatók nagy mennyiségű, a trombociták által felszabadított mikrovezikulát is találtak.

A tudósok szerint ezek a fehérjékkel teli mikroszkopikus membránszerű, buborékszerű struktúrák összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri betegségekkel és a vérrögképződés megnövekedett kockázatával.

A kutatók úgy vélik, hogy a tanulmány jelentősebb egészségügyi következményekkel járhat a macskák számára, és rávilágít a vérlemezkék fontos szerepére a gyulladás és a véralvadás összefüggésében. Az eredmények ajtót nyitnak annak vizsgálatára is, hogy az erdőtüzek hogyan hatnak az emberek szív- és érrendszeri egészségére. A kutatás feltárhatja az erdőtüzekkel kapcsolatos sérülések és a füstmérgezés által okozott vérrögképződés konkrét mechanizmusait.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában