Az Egyesült Államok aktív tárgyalásokat folytat az orosz olajimport tilalmáról

Ezt olvasta már?

Az orosz olajra vonatkozó korlátozások nagy lépést jelentenének a Nyugat válaszlépésében Moszkvával szemben az ukrajnai invázió miatt, ami súlyos következményekkel járhatna a világgazdaságra nézve. Ez egyben fordulatot jelentene a Fehér Ház részéről, amely elutasította az orosz olajimport betiltására irányuló kétpárti felhívásokat, mondván, hogy az embargó korlátozná a globális kínálatot és növelné a fogyasztói árakat.

Blinken vasárnap az NBC-nek elmondta, hogy beszélt Joe Biden amerikai elnökkel és a kabinettel egy ilyen lépésről.

Jelenleg aktív tárgyalásokat folytatunk európai partnereinkkel arról, hogy betiltsuk az orosz olaj behozatalát országainkba, miközben természetesen fenntartjuk a folyamatos globális olajellátást

– mondta Blinken.

Az USA összehangolt választ szeretne partnereivel, de Blinken hozzátette:

Nem zárom ki, hogy így vagy úgy, de lépéseket teszek, függetlenül attól, hogy mit tesznek.

Blinken megjegyzéseivel kapcsolatban egy magas rangú francia tisztviselő azt mondta, hogy az európai és más partnerek további szankciókat vizsgálnak, anélkül, hogy részletezte volna, mennyire előrehaladottak a tárgyalások.

A kérdés ma az, hogy hogyan tudunk stratégiai tartalékokhoz folyamodni, hogy megakadályozzuk az árak további emelkedését az olaj- és gázpiacokon, valamint hosszabb távon hogyan kezeljük készleteinket és készleteinket

– mondta a tisztviselő.

Brit tisztviselők nem zárják ki az orosz olajimport teljes betiltását, de egyikük drasztikus lépésnek nevezte az ötletet.

 (Financial Times)

Címlapkép: Vladimir Smirnov\TASS via Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában