Ausztria nem kivételezne Ukrajnával, csak a Nyugat-Balkánnal együtt adna uniós tagjelölti státuszt

Ezt olvasta már?

Ausztria számára feltétel, hogy amennyiben Ukrajna tagjelölti státuszt kap, akkor “ugyanennek kell vonatkoznia a Nyugat-Balkán országaira és a Moldovai Köztársaságra” – hangsúlyozta Nehammer észt hivatali partnerével, Kaja Kallasszal közös sajtótájékoztatóján.

Kallas szintén arról beszélt, hogy egy közös csatlakozási folyamatot támogat. Mindemellett felhívta a figyelmet a lehetőség megragadásának fontosságára, amíg az ukrajnai politikai erők “hajlandók a kényes reformok végrehajtására”. Mint mondta, a lehetőség talán csak rövid ideig áll fenn, később viták alakulhatnak ki, és mindez jóval nehezebbé válhat.

Kallas a lépésenkénti közeledésre és a tagjelöltek európai “előkészítő térségének” kialakítására vonatkozó osztrák javaslatot firtató újságírói kérdésre azzal felelt, hogy szerinte nem szabad a helyzetet tovább bonyolítani. Leszögezte, hogy lehetőséget kell biztosítani minden olyan országnak, amely a jogállamiság és a demokrácia alapelveit követi. “Nem szabad félresöpörnünk ezeket az államokat” – fogalmazott az észt miniszterelnök, hozzátéve, hogy az osztrák felvetés még további tárgyalásokat igényel.

Nehammer felhívta a figyelmet, hogy a javaslat eredetileg Emmanuel Macron francia elnöktől érkezett. A bővítés ügyében továbbá őszinteséget sürgetett, az évtizedekig húzódó török tagjelölti státusz negatív példájára utalva.

Kallas az uniós gázembargóról szólva kijelentette: büszke arra, hogy már hat szankciós csomagot tudtak elfogadni, s – mint fogalmazott – ezek egyre fájdalmasabbak. “Arról van szó, hogy mennyi szenvedést tudunk kibírni” – hangoztatta, arra utalva, hogy különböző országok eltérő mértékben függnek az orosz energiahordozóktól. Hozzátette, hogy egyes országok szinte száz százalékban Oroszországtól függnek energetikai igényeik fedezésében, s időre van szükség ahhoz, hogy el tudjanak szakadni ettől.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatandó tárgyalások tekintetében az észt és az osztrák vezető álláspontja jelentősen eltért. Nehammer hangsúlyozta, hogy a háború befejezéséhez a konfliktus minden szereplőjével tárgyalni kell, mindemellett a humanitárius segélyezés, az élelmiszerexport biztonságos folyosóinak kialakítása, de a fogolycserék is párbeszédet igényelnek. “Fontosnak és helyesnek tartom Putyint szembesíteni háborús bűncselekményeivel” – tette hozzá az osztrák kancellár.

Kallas ugyanakkor úgy fogalmazott: nem látja semmi értelmét, hogy Putyinnal tárgyaljanak, mivel az eddigi párbeszéd sem vezetett eredményre.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában