Atomkatasztrófától tart az EU, Magyarország is aláírta az oroszokat felszólító nyilatkozatot

Ezt olvasta már?

Európa legnagyobb atomerőműve, a Zaporizzsjai Atomerőmű környékén folyamatosak a katonai konfliktusok, és ez atomkatasztrófával fenyegeti a térséget. A témáról alábbi cikkeinkben írtunk részletesebben az elmúlt három napban:

Erre reagál az augusztus 12-ei keltezésű, az Európai Külügyi Szolgálat honlapján augusztus 14-én közzétett angol nyelvű nyilatkozat, amelynek magyar fordítása így szól:

„Ez a nyilatkozat Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Grúzia, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Hollandia, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Koreai Köztársaság, Moldovai Köztársaság, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Törökország, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Amerikai Egyesült Államok, valamint az Európai Unió nevében kerül kiadásra.

Az Orosz Föderáció Ukrajnával, egy szuverén országgal szembeni, provokálatlan és indokolatlan agressziós háborúja súlyosan sérti a nemzetközi jogot, beleértve az ENSZ Alapokmányát is.

Határozottan támogatjuk a nukleáris biztonság és védelem alapvető hét pillérének fontosságát, amint azt Grossi, a NAÜ főigazgatója felvázolta. A Zaporizzsjai Atomerőmű – Európa legnagyobb atomerőműve – orosz ellenőrzése nagy veszélyt jelent ezekre az alapelvekre. Az orosz katonai személyzet és fegyverek elhelyezése a nukleáris létesítményben elfogadhatatlan, és figyelmen kívül hagyja a biztonság, a védelem és a biztosítéki elveket, amelyek tiszteletben tartására a NAÜ valamennyi tagja kötelezettséget vállalt.

Az orosz katonai erők jelenléte a Zaporizzsjai Atomerőműben megakadályozza, hogy az üzemeltető és az ukrán hatóságok teljesítsék nukleáris és sugárbiztonsági kötelezettségeiket a nemzetközi egyezményekkel és a NAÜ biztonsági előírásaival összhangban, és megakadályozza, hogy a NAÜ teljesítse biztosítéki megbízatását.

Sürgetjük az Orosz Föderációt, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit és minden más, illetéktelen személyt a Zaporizzsjai Atomerőműből, annak közvetlen környezetéből és egész Ukrajnából, hogy az üzemeltető és az ukrán hatóságok ismét eleget tehessenek szuverén kötelezettségeiknek Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül, és a törvényes üzemeltető személyzet külső beavatkozás, fenyegetés vagy elfogadhatatlanul kemény munkakörülmények nélkül végezhesse feladatát. Ez lehetővé teszi a NAÜ számára is, hogy Ukrajna biztosítéki kötelezettségei szerinti ellenőrzését biztonságos körülmények között és időben elvégezze.

Teljes mértékben támogatjuk a NAÜ és főigazgatója munkáját, hogy segítse Ukrajnát a nukleáris biztonság, a védelem és a biztosítéki intézkedések végrehajtása terén az Oroszország által Ukrajna ellen folytatott agresszív háború alatt, tiszteletben tartva Ukrajna teljes szuverenitását a területe és infrastruktúrája felett.

Amint az már a Kormányzótanács GOV/2022/17 számú határozatában is kifejezésre jutott, tagadhatatlan, hogy Oroszország inváziója és folyamatos jelenléte Ukrajna nukleáris létesítményeinél jelentősen növeli a nukleáris incidensek és balesetek kockázatát.

Határozottan elítéljük, hogy Oroszország dezinformációval próbálja igazolni az Ukrajnában végrehajtott illegális akcióit.

A nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni Oroszországot agressziójáért, és Oroszországnak teljes felelősséget kell vállalnia az Ukrajnában végrehajtott jogellenes intézkedéseiért.”

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában