Annyira elszállt a gáz ára, hogy veszélybe kerülhet a fűtési szezon a horvátoknál

Ezt olvasta már?

Az Európai Unió a stratégiai földgáztárolók feltöltésének felgyorsítását sürgeti annak érdekében, hogy a következő fűtési szezonban legyen elég gáz a háztartások és a vállalatok számára. A földgáztárolókat 2022 november elsejéig legalább 80 százalékra, a következő években pedig 90 százalékra kellene feltölteni, hogy a gázszolgáltatás az ellátás akadozása esetén is biztosítható legyen – olvasható a lapban.

A Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslavacka) megyei Okoliban lévő fölgáztároló töltöttsége ugyanakkor csak 18 százalék. Az 5000 gigawattóra maximális kapacitású tárolóban 770 gigawattóra gázt tárolnak, és március óta nem történt változás – mutatatott rá a lap.

Az újságnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő gázkereskedők elmondták: a jelenlegi piaci árak mellett a cégek

minden megawattóra gázon 5 eurót veszítenének, ez 80 százalékos töltöttségnél 16,3 millió euró veszteséget jelent.

Erre egyetlen cég sem vállalkozik, és nem is lenne szabad vállalkoznia

– hangoztatták.

Dalibor Pudic, a horvát gázközösség egyesület elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: a gázellátás biztosítása az állam feladata és nem várható el a kereskedelemi cégektől, hogy veszteséggel működjenek.

Horvátország egyetlen gáztárolója – más európai gáztárolókhoz hasonlóan – kereskedelmi alapon működik, kereskedelmi cégek vásárolnak benne kapacitásokat és saját érdekeik szerint kereskednek a gázzal – hangsúlyozta.

Hozzátette: ha az állam fel is vásárolná a gázkapacitásokat, nincs arra garancia, hogy a mostani piaci áron számolt 320 millió euró értékű gázt el tudná adni valakinek.

Horvátország gázellátásának 57 százaléka az Omisaljban épült, krki LNG-terminálon (cseppfolyósított földgáz-terminál) keresztül érkezik Horvátországba, 21 százaléka hazai termelésű földgáz, 22 százaléka pedig Oroszországból származik.

A teljes gázfogyasztás felét a háztartások használják fel, 27,7 százalékát a távfűtő- és hőerőművek, 11,3 százalékát az ipar és 15 százalékát a Petrokemija műtrágyagyár.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában