Amerika egyelőre nem vet ki büntetővámokat francia termékekre

Ezt olvasta már?

Holnap lemond az olasz miniszterelnök

A tájékoztatás szerint Conte kedd reggelre kabinetülést hívott össze, amelyen tájékoztatja minisztereit a döntéséről. A Reuters brit hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, magas rangú illetékes...

Ursula von der Leyen nekiment az AstraZenecának

A brit-svéd érdekeltségű vállalat pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt...

Megkezdődött az online Világgazdasági Fórum, váratlanul Putyin is bejelentkezett a programba

A szervezők tervei szerint mintegy kétezer résztvevő vitatja meg, hogy a kormányok és a vállalkozások miként tudják kivezetni a világot a jelenlegi világjárvány válságból...

Jakab Ferenc: nem rossz a kínai vakcina, nem kell tőle megijedni

Továbbra is működik a Koronavírus-kutatási Akciócsoport, aminek Jakab Ferenc a vezetője, ezzel kapcsolatban az ATV Heti Napló című műsorában azt mondta: elsődleges céljuk, hogy...

Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala csütörtökön közölte, hogy felfüggesztik az évi 1,3 milliárd dollár értékben importált francia javakra kivetett 25 százalékos vámtarifa alkalmazását. Washington júliusban jelentette be, hogy büntetővámot vet ki Franciaországból importált termékekre, mert megítélése szerint a franciák által elfogadott digitális szolgáltatási adó hátrányosan megkülönbözteti az olyan amerikai vállalatokat, mint a Google, a Facebook, az Apple vagy éppen az Amazon. A vonatkozó rendelet e hét szerdáján lépett hatályba, de másnap már fel is függesztették.

Európai vezetők és ipari csoportok üdvözölték a döntést, hangsúlyozva, hogy ezáltal több idő marad az egységes nemzetközi megoldás kidolgozására a digitális adóztatást illetően.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretein belül mintegy 140 ország próbálja meg elfogadni a digitális nagyvállalatok megadóztatásának új szabályait, amelyek célja, hogy a digitális üzleti modellek útján elért nyereség arányos módon adóztathatóvá váljon a jövedelemszerzésben érintett valamennyi országban. A tárgyalások azonban megfeneklettek tavaly nyáron, mert Washington vonakodott aláírni egy nemzetközi megállapodást az elnökválasztás előtt. A résztvevők októberben úgy döntöttek, hogy 2021 közepéig meghosszabbítják az egyeztetéseket.

Franciaország és más, főleg európai országok úgy tekintik a digitális szolgáltatási adót, mint lehetőséget arra, hogy növeljék bevételeiket a nagy technológiai cégek helyi működéséből. Azzal érvelnek, hogy a nagy digitális technológiai cégek – elsősorban is a Google, az Amazon és a Facebook – túl kevés adót fizetnek ott, ahol üzletüket ténylegesen bonyolítják, mivel minimális nemzetközi fizikai infrastruktúrával rendelkeznek és hatalmas profitjukat így a világon szinte bárhová át tudják könyveléssel csoportosítani.

Washington tavaly júniusban vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a tíz országban, köztük Nagy-Britanniában, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban és Indiában elfogadott digitális adó versenyhátrányba hozza-e az amerikai cégeket vagy sem.

A vizsgálat még nem zárult le minden esetben, de ha igen lesz a válasz, az Egyesült Államok új vámokat léptet életbe ellenintézkedésként.

Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala csütörtökön annyit közölt, a Franciaország elleni fellépés felfüggesztése lehetővé teszi, hogy összehangolt választ adjanak a folyamatban lévő vizsgálatok eredményeként.  A Franciaországban 2019 júliusában elfogadott törvény értelmében 3 százalékos adót vetnek ki azon nagy technológiai vállalatok franciaországi bevételeire, amelyeknek a digitális szolgáltatásokból származó éves forgalma világszinten eléri a legalább 750 millió eurót, és ebből legalább 25 millió euró Franciaországon belül keletkezik. Ez a négy legismertebb amerikai óriásvállalattal (Facebook, Amazon, Apple és a Google anyavállalata, az Alphabet) együtt harminc nagy céget érint, többségük amerikai. E törvény mindaddig érvényben marad, amíg nemzetközi szinten ki nem dolgozzák és életbe nem léptetik a nemzetközi nagyvállalatok igazságos megadóztatását célzó új rendszert.

Franciaország a napokban megerősítette, hogy nemzetközi megállapodás híján a 2020-as év után beszedi a digitális adót, miután a tavaly januárban kötött amerikai-francia “tűzszünet” lejárt. A két ország elnöke, Emmanuel Macron és Donald Trump tavaly januárban abban állapodott meg, hogy Franciaország felfüggeszti egy évre a digitális szolgáltatási adó beszedését, cserébe pedig az Egyesült Államok nem emeli meg a francia importáruk vámtételeit. E “tűzszünettel” elvileg az volt a cél, hogy lökést adjanak az OECD keretein belül folyó nemzetközi tárgyalásoknak.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Koronavírus Magyarországon: megjelent a keddi napi adat

Cikk mentése Megosztás Az elmúlt 24 órában 89 új áldozatot követelt Magyarországon a koronavírus-járvány, és 459 új fertőzöttet...

Ezekkel a helyekkel lett szegényebb Budapest a Covid miatt

Rengeteg SAJT!!! Ha eddig sose sikerült szépen rántanod a húst Szinte hihetetlen,...

Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Szupergyors pasta! Fantasztikus desszertek A palacsintás verzió még váratott magára ...

Teszteltük a vegán ebédmenüt kínáló éttermeket

Húst hússal A debreceni mazsolás csirkét még 100 éve is ették a Hajdúságban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -