Aki ebbe a csoportba tartozik, az védettebb lehet a koronavírussal szemben

Ezt olvasta már?

Azt találták, hogy azok, akik esetében orvos diagnosztizálta az ételallergiát, 50 százalékkal kisebb eséllyel fertőződtek meg koronavírussal, mint azok, akik nem allergiások semmilyen élelmiszerre, írja a MedicalXpress.

Korábban feltételezték, hogy az allergiások azért kapják el ritkábban a betegséget, mert kevésbé jellemző rájuk, hogy házon kívül étkezzenek, így kitettségük kisebb, de a kutatók most arra jutottak, hogy ez alig valamivel kisebb kitettség, mint azoké, akiknél nem áll fenn ez az állapot.

Az allergiás állapotokra jellemző kettes típusú gyulladás csökkentheti az ACE2 receptor nevű fehérje szintjét a légúti sejtek felszínén:

a koronavírus ezt a receptort használja a sejtekbe való bejutáshoz, így annak hiánya korlátozhatja a vírus fertőzési képességét.

Az asztma egyik leggyakoribb formája az allergiás asztma, amelyet többek közt pollenek, háziállatok és poratka válthat ki. Az allergiás asztmában szenvedőknél ugyanakkor a kutatás szerint nem csökkent a koronavírus-fertőzés kockázata, bár nem is nőtt. Az elhízás vagy a magas testtömegindex azonban megnövekedett kockázati tényezőt jelent, amit korábbi tanulmányok már feltételeztek.

A BMI-percentilis minden 10 százalékpontos emelkedése 9 százalékkal növelte a fertőzés kockázatát. A túlsúlyos vagy elhízott résztvevőknél 41 százalékkal nagyobb volt a fertőzés kockázata, mint azoknál, akik nem voltak túlsúlyosak.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában