Adósságtörlesztési moratóriumot kért Ukrajna, és meg is kapja

Ezt olvasta már?

Az értesülések szerint az adósságtörlesztési moratóriumot Ukrajna kérte – tette hozzá az Infostart, amely szerint a kijevi kormány kérte továbbá, hogy az eurókötvények és az azok után esedékes kamatok visszafizetését augusztus 1-jétől számítva huszonnégy hónapra felfüggeszthessék.

Az előzetes megállapodást a német pénzügyminisztérium jelentette be. Az ARD közszolgálati televízió beszámolója szerint a Németországot is magában foglaló, úgynevezett kétoldalú hitelezői csoport úgy döntött, hogy

a visszafizetési haladék a 2022. augusztus 1. és 2023. december 31. közötti fizetési kötelezettségekre vonatkozik.

Az előirányzott, nemzetközileg koordinált moratórium célja az, hogy a háború sújtotta ország nagyobb likviditási térhez, illetve ezáltal pénzügyi támogatáshoz jusson. A szóban forgó hitelezői csoport tagja:

  • Franciaország
  • Nagy-Britannia
  • Japán
  • Kanada
  • Egyesült Államok
  • Németország

A csoport tagjai felszólították Ukrajna többi hitelezőjét is, hogy hasonló módon járjanak el. Hangsúlyozták továbbá, hogy szorosan együttműködnek a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal.

A hitelezői csoport a döntést a háború okozta rendkívüli körülményekkel, továbbá annak elismerésével indokolta, hogy Ukrajna példaszerű módon teljesítette adósságtörlesztési kötelezettségeit. Az ezzel kapcsolatos állásfoglalás utalt arra is, hogy az elfogadott moratórium egy évvel meghosszabbítható.

Címlapkép forrása: Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában