A villamoshálózatokba is beköltözik a mesterséges intelligencia – Már el is kezdődött a folyamat

Ezt olvasta már?

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A mesterséges intelligencia az energetikában

Amikor mesterséges intelligenciáról beszélünk, valószínűleg senkinek nem a villamoshálózatok jutnak az eszébe, pedig a jelentősége egyre nagyobb. A fogyasztók egyre aktívabbak, egyre több eszköz használnak és egyre újabb eszközök jelennek meg, például napelemek kerülnek a házak tetejére, elektromos autók a házakba, utcára.

A digitalizáció nagyon nagy hatással van az energiaiparra is, az okoshálózatok, okosmérők, adatkommunikációs megoldások teljesen mások, mint 10 éve voltak. Szerepet kap az adatok elemzése és a big data használata is egyre nagyobb mértékű.

A decentralizáció, a megújuló energia termelők csatlakoztatása, integrációja olyan trendek és kihívások, amiket a hálózatüzemeltetőknek is meg kell oldani – mondta el a Portfolio online energetikai konferenciáján Béres József, az E.On Hungária csoport hálózatkért felelős igazgatósági tagja.

2020 és 2030 között a naperőműparkok a mai 7,5 szeresére fognak emelkedni, a háztartási kiserőművek 4,5-5-szörösükre. Az energiafogyasztásban is megindult egy tendencia, a közlekedésben az elektromos autók terjednek, töltő/tároló berendezéseket is kombinálnak fogyasztók, amiket az E.Onnak csatlakoztatni kell. Mit kell változtatni a hálózati struktúrában, a fejlesztési módszereken?

Az E.On fő iránya:

  • komplex innovációs programok, kis mintákon kipróbálják a megoldásokat, hálózatba épített intelligenciával,
  • nemzetközi együttműködési projektek, a nemzetközi tapasztalatokat begyűjtik és ezt alkalmazzák a hálózatokon,
  • szenzorok alkalmazása, hamarabb látszik, ha beavatkozási igény van,
  • mesterséges intelligencia.

Konkrét példákkal élve ilyen az E.Onnál például a FlexON program, a „vas helyett intelligencia” jegyében. A világban található megoldásokat kis mintákon próbálják ki, és ahol éppen probléma van, ott avatkoznak be. A másik az iElectrix, ami egy nemzetközi projekt, energiatárolót helyeznek el és a fogyasztói terheléseket szabályozzák intelligens módszerekkel, ehhez Zánkán és Dúzson épített tárolót az E.On.

Emellett közterületeken elhelyezett transzformátor-állomásokba modemeket helyeztek el, ami információkat továbbít. A szenzorok használata az IoT alapja, kellenek szenzorok, a beérkező adatok kiértékelésével lehet befolyásolni az időjárási, terhelési adatokat. Ezek az információk befutnak a központi rendszerbe, ahol távvezérléssel be lehet avatkozni, ha például túrterhelés jelentkezik.

A hálózati elemeket rendszeresen, éves szinten be kell járni, az állapotukat felmérni, az intelligens megoldások lehetőséget adnak arra is, hogy ezeket ne emberekkel kelljen elvégeztetni. Az E.On az úgynevezett a gépi látás technológiát kezdte alkalmazni erre (egy autó tetejére egy kamera van felszerelve, lézerszkenneres), ami felismeri a hálózati elemeket és rögzíti a hálózatok állapotát. A szakemberek megtanítják a hibajelenségeket a rendszereknek.

A fejlesztéseket finanszírozni is kell. A tarifarendszer valamennyit elbír, a hálózatot fenn kell tartani és az intelligens megoldásokat elterjeszteni. A fogyasztókra nem lehet mindent ráhárítani, de vannak EU-s pályázati források energiahatékonysági fejlesztésekre is.

A meglévő, nagy, hagyományos infrastruktúrát még évtizedekig üzemeltetni kell, hogy a villamosenergiát biztonságosan lehessen szolgáltatni.

Az innovációkkal és mesterséges intelligencia megoldásokkal van egy olyan lehetőség, hogy minőségi ugrást lehessen végrehajtani. Egyik napról a másikra nem lehet teljesen megváltozni, de az intelligens megoldások egy rendkívüli lehetőséget jelentenek.

A naperőmű-kapacitások növelésének kihívásai

Magyarországnak az energiastratégia alapján 2030-ig igen ambíciózus célja van: 6GW naperőmű kapacitás megépítése, ennek a megvalósítása számos nagy kihívást jelent – mondta el Losonczy Géza, a KPMG igazgatója. A számokat tekintve a Paks 2-höz összemérhető capex-beruházást jelent. Amikor ez meg fog jelenni a piacon, olyan turbulenciákat fog okozni a rendszerben, amit még nem láttunk, erre fel kell készülni. Ahhoz, hogy ez a rendszerbe hatékonyan be lehessen építeni, változások szükségesek, ami mind a piaci szereplők, mind a finanszírozók, mind az engedélyezők számára kihívásokat jelent.

A befektetőknek kereskedelmi, műszaki és adminisztratív kockázatokkal is szembe kell nézniük.

  • Kereskedelmi kockázatot jelent például a villamosenergia értékesítési ára, a kiegyenlítő energia költsége, a működési költségek és a finanszírozási költségek.
  • Műszaki kockázatot jelent az éves termelés, a hálózati csatlakozás, a minőség és a degradáció, az élettartam és a rekultiváció.
  • Adminisztratív kockázat például a bankgarancia megléte, a bankgarancia formája és a megfelelő dokumentáció. A Metár-tenderen például a pályázatok 40 százaléka adminisztratív okból nem kapott beruházást.

A finanszírozók problémái hasonlók, mint a beruházóké, ráadásul a finanszírozók jelentős információs hátrányban vannak a beruházókkal szemben. A finanszírozóknak kockázatot jelent

  • az üzleti tervezés nehézségei (piaci értékesítés és kiegyenlítőenergia-költségek bizonytalansága)
  • a sok KÁT-os projekt miatt a nehezebbé váló erőforrás-allokáció
  • a biztosítékok miatt a bonyolultabb projektfejlesztés.

A rendszerszintű feladatok, amiket kezelni kell, az a megújuló támogatási rendszer kialakítása, a megújulók integrációja, a flexibilis kapacitások leépülésének megakadályozása, az ellátásbiztonság garantálása és az innováció támogatása (mint például a hidrogén, vagy a tárolás).

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img