A varázslatos kínai óriásbarlang

Ezt olvasta már?

A kínai Kuanghszi Csuang tartomány erdejében van a világ egyik legnagyobb víznyelője, egy komplett barlangcsarnok-komplexum, amelynek a rendkívüli térfogata 6,7 millió köbméteres lehet. Környezetét és mészköves területét a korrózió és az erózió alakította barlangossá. Az óriási barlangcsarnokot először egy hongkongi expedíció fedezte fel, ezért a Hongkong Haiting Hall nevet kapta.

Kína ebben is rekorder

Az országban rengeteg ilyen karsztterület található, és Andrew Eavis barlangszakértő véleménye szerint

Itt több mészkőbarlang van, mint a világ többi részén együtt.

Ő is részt vett az 1994-es expedíción, amely során leereszkedtek a barlang mélyére, hogy feltérképezzék a föld alatti folyókat. A geológusok szerint az óriási barlangos üreg úgy alakulhatott ki, hogy nagy mennyiségű víz zúdult le a hegyekből, és ez vájt utakat magának a karsztos talajban, de vannak, akik meteorbecsapódásra gyanakodnak.

A képződmény első feltárására indított expedíció során együtt dolgozott Kína és az Egyesült Királyság, a vezetők Csang Jüan-haj, a Kínai Földtani Tudományok Karsztgeológiai Intézetének munkatársa és a Brit Barlangász Szövetség elnöke, Andrew Eavis voltak.

A 19 tagú csapat egyetlen kötél segítségével ereszkedett le a víznyelőbe, és hozzáláttak a belső tér feltérképezéséhez, de ez nem volt egyszerű, mert újabb és újabb sebes sodrású folyóval kellett megküzdeniük, így csak a sokadszori merülés hozott eredményt.

Föld alatti világ

A barlang szerkezetének és állapotának meghatározására 3D-szkennelést alkalmaztak, így derült ki, hogy a délkeleti vége felé lejtő alagút hatalmas barlangkomplexumba torkollik. A titokzatos belső tér folyosókat, csarnokokat, krátereket, sziklákat, kőoszlopokat, víz által lecsiszolt kövek tömkelegét rejti.

A nagy barlangcsarnokban egy aknát is felfedeztek, amely egy, a közeli Panyang folyóba torkolló föld alatti folyóhoz kapcsolódik.

Az ilyen óriási barlangok természetes úton, általában beomlással keletkeznek, és föld alatti folyókhoz kapcsolódnak.

– mondta Csang Jüan-haj. Például a Hongkong Haiting Hall egyik rokona, a 626 méter hosszú, szintén kínai Mennyei Gödör a mészkőből épült Difeng-barlang fölött alakult ki, amelyet egy hatalmas föld alatti folyó vájt ki.

(Borítókép: Wikipédia)

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában