A szívbetegség és a stroke kockázata ugyanolyan a nők és férfiak között

Ezt olvasta már?

2022.09.16. 09:32

Egy globális vizsgálat szerint vannak eltérő faktorok, de általában ugyanannyi az esély.

Egy új, nagyszabású nemzetközi tanulmány olyan kockázati tényezőket mért fel, mint a metabolikus (magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség), viselkedési (dohányzás, diéta) és a pszichoszociális faktorok 156 000, olyan 35–70 év közötti embernél, akiknek már volt érrendszeri betegsége. Öt kontinens 21 alacsony, közepes és magas jövedelmű országában mintegy 10 évig követték őket.

Az eredmények szerint a nők és a férfiak hasonló szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkeznek, de fiatalabb korban a nőknél kisebb volt a betegségek kialakulásának kockázata. Az ő diétájuk viszont növeli a szívbetegségek esélyét.

Ezt korábban nem írták le, még független megerősítést igényel.

– mondta Salim Yusuf kardiológusprofesszor, a tanulmány vezető kutatója.

A férfiaknál a rossz koleszterin (LDL) magas szintje és a depresszió erősen kapcsolódik a szív- és érrendszeri betegségek rizikójához. Ezek a statisztikák hasonlóak voltak a magas, közepes és az alacsony jövedelmű országokban is.

A túl sok LDL-koleszterin elsősorban a zsíros étrend, mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás miatt alakulhat ki.  A felesleges koleszterin lerakódik az erek falában, így szűkíti a vér útját, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. De ha növeljük vérünkben a HDL, a jó koleszterin szintjét, akkor csökkenni fog az LDL, és a betegségek kockázata is. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában