A német pénzügyminiszter szerint jöhet a stagfláció, sőt még rosszabb is

Ezt olvasta már?

Lindner szerint fennáll a veszélye, hogy az infláció erőteljesen emelkedik, miközben a gazdasági növekedés újabb léket kap, így stagflációba süllyed a német gazdaság.

Ez sok ember számára az elszegényedés veszélyét hordozza

– jelentette ki.

A Bundesbank pénteken arra figyelmeztetett, hogy ha az orosz-ukrán háború még jobban eldurvul, illetve embargót vetnek ki az orosz olajra és gázra, akkor akár 2 százalékkal is visszaeshet Európa legnagyobb gazdasága.

Ha a Németországba vetett bizalom is meginog, akkor a stagfláció nagyon hamar egy még rosszabb stabilitási válságba csaphat át – mondta Washingtonból Lindner, aki az amerikai fővárosban van karanténban enyhe koronavírus-fertőzés miatt az IMF és a Világbank kongresszusa után. A pénzügyminiszter szerint éppen ezért kell erősen fellépniük a stagflációs veszéllyel szemben.

Mindez azért is nagy feladat, mert közben Lindner szerint fenn kell tartani a szankciós nyomást Oroszországon. Szerinte könnyen lehet, hogy a büntetőintézkedések

hónapokig, akár évekig fennmaradhatnak, sőt lehetnek olyanok, melyek állandósulhatnak.

Lindner szerint az adók emelése nem kerülhet szóba, közben viszont segíteni kell az áremelkedés által leginkább sújtott iparágakat és háztartásokat.

Címlapkép: Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában