A Nagy Hadronütköztető kísérleteit is befagyasztja az energiaválság

Ezt olvasta már?

2022.09.14. 19:34

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) azt fontolgatja, hogy leállítja és „üresjáratba” helyezi részecskegyorsítóját, a Nagy Hadronütköztetőt, válaszul az európai energiaválságra.

A svájci tudományos intézet szüneteltetné a 2008-ban átadott részecskegyorsítót és ütköztetőgyűrűt (LHC), hogy energiát takarítson meg. A nagyon lassan lehűlő szerkezet leállítása több héttel csúsztatná el a folyamatban lévő kísérleteket.

A CERN a gyorsító teljes lekapcsolását is fontolgatja, mert segíteni szeretnének a régió villamosenergia-hálózatának stabilizálásában. 

Újraindították

A három év kényszerszünet után tavasszal újraindított Nagy Hadronütköztetőnek fontos feladata lett volna: bebizonyítani, hogy létezik egy ötödik alapvető természeti erő vagy kölcsönhatás. A jelenleg még folyó kísérletekben azt vizsgálták az LHC segítségével, hogy a bottom kvarkok hogy bomlanak szét. A nagyra törő kísérletek felfüggesztésének híre azután érkezett, hogy a Gazprom, az orosz állami energiaszolgáltató múlt pénteken bejelentette, határozatlan időre leállítja az Északi Áramlat-1 vezeték Németországba irányuló földgázszállítását.

A bejelentést megelőzően három nappal a szállítást már „karbantartás miatt” leállították, és egy turbina meghibásodására hivatkoztak. A Gazprom szóvivői szerint alkatrészhiány is hátráltatja a javításokat.

Olaf Scholz német kancellár szerint azonban ez csak kifogás. A Gazprom már júniusban 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlaton keresztüli szállítást, felgyorsítva a nagykereskedelmi gázárak emelkedését.

Csúcsüzemben a CERN Franciaország egyik legnagyobb energiafogyasztója, ezért veszélyeztetheti a hálózat stabilitását. A spórolási javaslat szerint a CERN a nyolc részecskegyorsító nagy részét leállítaná, hogy 25 százalékkal csökkentse energiafogyasztását. Az előterjesztést a hónap végén mutatják be a működést finanszírozó francia és svájci kormány képviselőinek.

A tudósok egyelőre csak a 4,4 milliárd eurós Nagy Hadronütköztetőt akarják leállítani, mert a szupravezető mágnesek lehűtéséhez, amelyek szükségesek a részecskenyalábnak az alagút körüli meghajlításához, nagyon sok időre lenne szükség. A CERN a szüneteltetés idejére értesítést kérne a francia energiaszolgáltató EDF SA-tól, hogy értesítse őket, ha tovább kell csökkenteniük az energiafogyasztást.

(Borítókép: A CERN részecskefizikai kutatóintézete látható 2019. szeptember 14-én Svájcban. Fotó: Ronald Patrick / Getty Images)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában