A kata-módosítás atyja is megszólalt: ez kissé erőteljes lett

Ezt olvasta már?

A Világgazdaságnak nyilatkozva az MKIK elnöke azt is mondta, hogy az MKIK várja a végleges döntést, és nem dolga minősíteni a politikai akaratot. Viszont azt kizárta, hogy a kata tervezett módosítása még puhulna keddig, amikor is a parlamenti képviselők szavaznak a törvényjavaslatról. „Kedden ilyenkor ez már jogszabály” – fogalmazott.

A törvényjavaslatot és annak benyújtási módját ezekben a cikkeinkben értékeltük:

A kamara úgy számol az elnök elmondása szerint, hogy az új törvény hatására a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken.

“A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról” – fejtette ki az MKIK elnöke, aki arról is beszélt, hogy a magyar találékony, lesznek ötletek és tippek, de számos olyan adónem létezik, amely átveheti a kata szerepét. 

Emlékeztetett arra is, hogy a kata átalakítása mögött az húzódott meg, hogy egyre többen használták ki a kiskaput, kedvezményesen kerülték ki a közterheket.

Ennek a folyamatnak a felszámolásában tehát egyetért az MKIK a kabinettel, abban ugyanakkor már volt vita közöttük, hogy az új szabályozás mikortól lépjen hatályba – olvasható a cikkben.

Az MKIK a jövő januári hatályba lépés mellett érvelt.

“Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez” – törődött bele a kormány döntésébe a kamarai elnök.

Ősz elejére a szükséges adminisztráció minden további nélkül elvégezhető, a könyvelők egy perc alatt ennek eleget tudnak tenni különösebb költségvonzat nélkül.

Az már más kérdés, hogy annak, aki a bevételeit az idén katás adózás mellett tervezte, annak most újra elő kell vennie a kockás papírt

– magyarázta a kamara elnöke.

Parragh László megszólalása kapcsán érdemes kiemelni, hogy az MKIK elnöke nem szólt arról, hogy mit gondol a cégek felé történő számlázás teljes tiltásáról a katások esetében és nem kommentálta a taxisoknak adott kivételes helyzetet sem. Arról sem beszélt, hogy ezek a kata-módosítások hogyan állnak az érintett kisadózók érdekében (akik többségére adóteher-emelkedés vár, amennyiben továbbra is tisztán fognak működni, valamint adóadminisztráció növekedés is) és tanácsot sem ad a kamarai elnök arra vonatkozóan, hogy ezek után mi tévők legyenek a katából kiszoruló kisadózók.

Címlapkép:Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszél (j), mellette Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. A kkv-szektor a háborús környezet ellenére is olcsó, elérhető hitelforráshoz jut a Széchenyi kártya program folytatásával – hangsúlyozta Nagy Márton a sajtótájékoztatón. Forrás: MTI/Soós Lajos

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában