A hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése illegális és természetkárosító

Ezt olvasta már?

A cég leírja azt is, hogy a szarvasok április elejéig vetik le az agancsukat, de addig kevés a táplálék az erdőkben, ezért nyugalomra van szükségük. Az illegális gyűjtők azonban gyakran megzavarják a vadakat, hogy erőszakkal kényszerítsék ki az agancshullatást, az állatok pedig menekülésre kényszerülve végzetesen megsérülhetnek, legyengülhetnek.

Kiemelik, hogy az illegális agancsgyűjtést a törvény is bünteti:

egyrészt lopásnak, másrészt a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti pusztulását állatkínzásnak minősíti, egyúttal szabadságvesztéssel büntethető.

Továbbá gyűjtésre csak az erdészetek munkatársai, a vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők jogosultak.

Agancsot hazavinni azért is tilos, mert a vadállomány állapotát ezekből mérik fel a szakemberek. A Pilisi Parkerdő arra kéri a túrázókat, hogy az élővilág nyugalma érdekében ne térjenek le a kijelölt utakról, és hívják az erdőgazdaságot vagy a rendőrséget, ha agancsgyűjtővel találkoznak. A szervezetten dolgozó csoportok különösen veszélyesek, mert szándékosan zavarják meg az állatokat, amelyek riadalmukban a közutakra is kiszaladhatnak.

(Borítókép: Egy dámszarvas Lábodon. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában