A franciák nem tréfálnak: Április 1-től beszállnak az üzemanyagköltségekbe

Ezt olvasta már?

Az intézkedés – amely mintegy 2 milliárd euróba kerül az államnak – vonatkozik a vállalkozókra és a háztartásokra is, és minden üzemanyagra érvényes lesz. „Ez azt jelenti, hogy minden teli tanknál kilenc eurót (3400 forintot) lehet majd megtakarítani” – mondta a kormányfő a Le Parisien című napilap honlapján megjelent interjúban.

A kedvezményt a fizetéskor vehetik igénybe az autósok, a kutak bejáratánál feltüntetett árban nem lesz látható az engedmény.

Az állam a különbözetet megtéríti a kutaknak, s a miniszterelnök azt kérte az olajipari vállalatoktól, hogy ők is tegyenek hasonló „kiegészítő gesztust”.

„Hogyan érthetnék meg a franciák, hogy két euróba került a gázolaj, miközben az olajipari vállalatoknak továbbra is nagy a nyereségük?” – kérdezte a miniszterelnök. „Ha az állam képes literenként 15 eurócentes erőfeszítést tenni, és ők is tesznek például 5 eurócentes erőfeszítést, akkor már literenként 20 eurócent maradhatna a franciák zsebében” – fogalmazott Jean Castex.

A francia kormány az elmúlt hónapokban több intézkedést is foganatosított az energiaárak emelkedésének mérséklésére. A gáz árát tavaly nyáron befagyasztotta 2022 áprilisig, majd az ukrán háború kitörését követően a befagyasztást meghosszabbította az év végéig. Az elektromos áram árának emelkedését pedig 4 százalékra korlátozta, s az év végén 100 eurós „energiainfláció”-támogatást utalt át a rászoruló háztartásoknak.

A lakossági intézkedéscsomag 20 milliárd euróba került a költségvetésnek a miniszterelnök szerint.

A kormány jelezte, hogy a jövő héten újabb gazdasági és szociális támogatási programot jelent be az ukrajnai háború következményeinek kompenzálására.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában