A fejlődő világ országai segítenének megoldani a vakcinahiányt

Ezt olvasta már?

Az amerikai hírügynökség példaként említi, hogy Bangladesben kapacitásának mindössze negyedével dolgozik az Incepta oltóanyaggyártó üzem, amelynek felszerelései, berendezései vadonatújak és Németországból származnak. Jelenleg egyebek közt influenza, veszettség, agyhártyagyulladás elleni szérumokat gyárt.

A vállalat felajánlotta, hogy besegít a koronavírus ellen, ha megkapja a gyártási útmutatót és az engedélyt, ám eddig még nem érkezett válasz sem a Pfizer/BioNTech, sem a Moderna, sem pedig az Oxford/AstraZeneca oltóanyagának kifejlesztőitől.

Ugyanakkor segélyszervezetek és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra kérik a vakcinák jogtulajdonosait, hogy osszák meg tudásukat, hiszen a világjárvány már eddig két és fél millió ember halálát okozta.

Az AP jelentése szerint a jogtulajdonos gyógyszergyárak – amelyek európai és amerikai adófizetők pénzéből tetemes finanszírozást kaptak, hogy példátlanul gyorsan fejlesszenek ki vakcinát a koronavírus ellen – külön-külön tárgyalnak gyártókkal kizárólagos engedélyezési szerződésekről ügyelve arra, hogy megóvják szellemi tulajdonukat és biztos legyen oltóanyaguk minősége.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétvégi adatai szerint az eddig előállított vakcinák csaknem 80 százaléka tíz országnak jutott, több mint kétszáz pedig – 2,5 milliárd lakossal – nem kapott egyetlen adagot sem.

Az AP a vakcinatulajdonosokkal már több hete tárgyaló és engedélyükre váró gyógyszergyárak között említi a dél-afrikai Biovacot, továbbá a dániai Bavarian Nordicot.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img