A Dunaferr felmondta a kollektív szerződést

Ezt olvasta már?

A szakszervezet oldalán található tájékoztatás szerint az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Evgeny Tankhilevich ezt pénteken közölte a szakszervezetekkel.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Győri Gábor a 24.hu-nak arról is beszélt, hogy szakszervezetek ragaszkodnak a kollektív szerződésekben már elért vívmányokhoz, mert azok mindig valamilyen lemondás ellenében születtek. “Ha a tárgyalások végén nem lesznek benne a megállapodásban azok a pontok, amikhez a szakszervezet ragaszkodik, akkor akkor a Munka Törvénykönyve szerint jogosan lehet sztrájkot indítani, és ha kell, élni is fognak ezzel a lehetőséggel” – fogalmazott a portálnak. A kollektív szerződést egyébként hat hónap felmondási idővel bármelyik fél (a cég és a szakszervezet is) felmondhatja. A mostani szerződések így még február 14-ig érvényesek, addig a társaság vezetése köteles tárgyalni a szakszervezetekkel. A cégvezető a levélben is azt hangoztatja, hogy a felmondási idő lejártáig a munkavállalók vonatkozásában semmiféle változás nem fog történni, a szabályok még érvényesek.

A Dunaferr Vasas oldalán közzétettek két levelet is. A cégvezető a levelében úgy fogalmaz, hogy a Vasas Szakszervezet részéről a válság alatt olyan magatartás volt tapasztalható, amely túlmutatott minden ésszerű vitán, és gyakorlatilag a Dunaferr társaságcsoport működésére jelentett már veszélyt. Tankhilevich ezt úgy folytatta, hogy a társaságok ilyen szakszervezettel nem kívánnak és nem fognak fenntartani szerződéses kapcsolatot.

A levél végén megismétli a kollektív szerződés felmondásának fő okát: a szakszervezettel megszűnt minden együttműködés, a szakszervezet elszakadt a valóságtól. A cégvezető szerint a szakszervezet nem volt hajlandó még figyelembe venni sem a válság hatásait és a munkavállalók érdekeit.

Az érdekképviseletek válaszlevelükben visszautasították, hogy a cégvezetés őket tegye meg bűnbanknak, nem tudják elfogadni, hogy a cég nehéz helyzetében a juttatások jelentik a legnagyobb anyagi problémát.

A szakszervezetek szerint a kollektív szerződés felmondása olyan lavinát fog elindítani, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

A szakszervezet közzétette Sevcsik Mónika HR igazgató levelét is a kollektív szerződés felmondásával kapcsolatban. Ebbe 5 fő okot sorolt fel a lépés kapcsán, többek között azt írta, hogy a Dunaferr életében sosem volt példa arra, hogy a szakszervezeti vezetők semmibe vették volna a vállalat helyzetét, főként, hogy semmibe vették volna a vállalatot időről-időre sújtó válságok hatását. “Arra pedig főként nem volt példa, hogy magatartásukkal még fokozzák is a problémákat” – írta.

Címlapkép: Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas szakszervezet helyi vezetője beszél a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség a középtávú bérmegállapodás végrehajtásáért tartott demonstrációján a dunaújvárosi gyár előtt 2017. február 15-én. Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img