A családokat és nyugdíjasokat érintő kormányzati támogatásokról beszélt Novák Katalin

Ezt olvasta már?

A miniszter közlése szerint 3500 milliárd forintot különítenek el a családok részére, amely a magyar GDP nagyjából 6 százalékának megfelelő összeget jelent. Ebbe az összegbe beleértendő a 600 milliárd forintos SZJA-visszatérítés, amelyet a gyermeket nevelő családok vehetnek igénybe, a nyugdíjjal kapcsolatos juttatások azonban nem.

A támogatások alapja a miniszter közlése szerint a gazdasági teljesítmény-növekmény, illetve a Magyarország által végrehajtott saját kötvénykibocsátási-program, utóbbiból származó bevételt azonban csak fejlesztési és nem támogatási célokra tervezik fordítani.

A miniszter kitért a nyugdíjprémiumra, amelyet a novemberi nyugdíjfizetéskor kaphatnak meg a jogosultak köre. Ebbe az öregségi nyugdíjasokon felül a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is beleértendők. A nyugdíjprémium összege idén minden erre jogosult esetében 80 ezer forint lesz. Szóba került a 13. havi nyugdíj visszavezetésének kérdésköre is, Novák szerint azonban ennek összegéről csak év végén fog dönteni a kormány.

Ami a családoknak járó SZJA-visszatérítést illeti, a miniszter hangsúlyozta, hogy 600 milliárd forintról van szó, amelyet azon családok vehetnek igénybe, ahol legalább egy gyermeket nevelnek. Ennek maximális összege szülőnként 800 ezer forint lehet, azaz két szülő esetén akár az 1,6 millió forintot is elérheti. Novák kiemelte, hogy a visszatérítés a családi pótlékra, illetve a családi adókedvezményre jogosultaknak jár, így ha valamelyik szülő nincs bejelentve munkavállalójánál ilyen jogcímen – például abban az esetben, ha a másik szülő miatt a családi pótlék vagy az adókedvezmény mértékét már kimerítették – érdemes ezt mielőbb jelezni, amelyhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgálhat iránymutatással. Ettől eltekintve a visszatérítés automatikus módon történik majd a miniszter közlése szerint.

A CSOK, illetve az otthonfelújítási támogatás vonatkozásában Novák Katalin elmondta, hogy emelkedik az igénylők száma. Utóbbi esetében ugyanakkor ez szerinte még kevésbé látványos, mivel az otthonfelújítási támogatás egyfajta utófinanszírozási jellegű támogatásnak minősül, amelyet egyszer lehet igénybe venni, így többen kivárnak a lehívásával.

A babaváró támogatások kapcsán a miniszter kijelentette, hogy a külföldön végzett munkát is beleszámítják majd a juttatásba, ennek azonban feltétele, hogy az igénylő Magyarországon dolgozzon az elkövetkező időszakban.

A miniszter kitért az 50 milliárd forint értékben meghirdetett bölcsődeépítési pályázatra is, amelyet önkormányzati, családi és egyházi bölcsődék is igénybe vehetnek, illetve külön hangsúlyozta a munkahelyi bölcsődék építésének fontosságát.

Szóba került az egyszülős családok helyzete, amelyen a miniszter szerint az árvaellátás növelésére és a tartásdíj szabályainak módosítására tett lépések tudnak javítani. A fiatalok esetében pedig a 25 év alattiak SZJA-mentességét emelte ki Novák Katalin.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img