Rajtunk röhög a világ: egészen bizarr okból vesztek össze sportlövőink a vk-döntőn

Ezt olvasta már?

A világkupán ugyanis egészen bizarr történet bontakozott ki honfitársaink jóvoltából, az 50 méteres, 3 pozíciós férficsapatverseny döntője előtt: a magyar trió tagjai összevesztek, s végül visszaléptek a Világkupa-finálétól. A furcsa konfliktusról, amely egy újabb fejezet a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Péni István (24) és a vb- és Eb-győztes Sidi Péter (42) régóta húzódó viszályában, még az amerikai ESPN is beszámolt.

(A legfrissebb hírek itt)

A Sidi, Péni és Pekler Zalán (20) alkotta hármas az indiaiakkal találkozott volna, ám a két fiatal versenyző a döntő előtt bejelentette, nem hajlandóak lőni harmadik társukkal. Az ok: Sidi Péter fegyvere, pontosabban egy ahhoz csatolt alkatrész, a bipod, amelynek használata Péniék szerint szabálytalan. Hiába kérték, ezúttal ne ragassza fel a puskájára, Sidi ebbe nem ment bele, így a visszalépés mellett döntöttek.

(Ez is érdekelheti: Hihetetlen okból léptek vissza a magyar sportlövők a döntőtől Delhiben)

A vb- és Eb-győztes Sidi Péter külföldön évek óta ilyen fegyverrel lő. Magyar riválisai ezt nem fogadják el. /Fotó: MTI/Kovács Tamás

A vb- és Eb-győztes Sidi Péter külföldön évek óta ilyen fegyverrel lő. Magyar riválisai ezt nem fogadják el. /Fotó: MTI/Kovács Tamás

A levehető bipod a puska megtámasztására való, lövések között vagy pozícióváltáskor, de verseny alatt tilos alkalmazni. Sidi azonban nem támasztéknak használja: úgy ragasztotta hozzá a fegyveréhez, hogy az nem bipodként, hanem 150 grammos balanszsúlyként működik. Ez pedig szabályos – az indiai verseny bírói szerint legalábbis mindenképp. A nemzetközi szövetség technikai delegátusaként jelen lévő izraeli Yair Davidovichot (77) megdöbbentette az eset.

– Ha a bipodot ragasztóval odarögzítik, onnantól az nem bipod. Ha nem mozgatható, akkor az csak egy súly. Nem a magyar csapat fog megtanítani minket a szabályokra – mondta a szakember.

Sidi és Péni konfliktusa egyébként nem új keletű, a tavalyi országos bajnokságon is nagy port kavart összetűzésük. Péni akkor óvást nyújtott be Sidi fegyvere miatt, majd a közösségi médiában vívtak szócsatát.

(Ez is érdekelheti: A szülők nyomdokaiban: Tokióról álmodozik a 19 éves Hammerl Soma – Így juthat ki az olimpiára a fiatal tehetség)

– Nem ő dönt a fegyveremről, hanem a zsűri. Négy éve használom már gond nélkül, vb-ken, Eb-ken, vk-versenyeken – mondta az ESPN-nek Sidi.

Csapattársa azonban kitart igaza mellett.

– Reméljük, ez az eset pozitív fényt vet Magyarországra. Amiatt, hogy képesek vagyunk kizárni valakit a csapatból, ha nem a szabályaink szerint játszik – fogalmazott Péni.

Elnézést kért

Péni István a Facebook-oldalon elnézést kért a botrány miatt, ugyanakkor kiállt igaza mellett.

„Mivel a harmadik csapattársunk viselkedése elfogadhatatlan volt számunkra, és nem volt hajlandó a megállapodásunk szerint eljárni, Pekler Zalánnal végül visszaléptünk a döntőtől. Sajnálom, hogy a fókusz erre a kellemetlen szituációra irányul jelenleg, miközben több csapattársam is nagyszerű eredményeket ért el” – írta Péni, aki a Vk-n három ezüstérmet nyert.

A hazai szövetség bizottságot állít fel a kínos eset kivizsgálására.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Micsoda?! Durva árcsökkenés történt a drogérialáncnál (x)
Mennyit kell ráfizetnünk, ha gyorsan akarunk lakásfelújítási kölcsönt? (x)
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img