Profi boksz: Mike Tyson–Roy Jones Jr. – élőben az NSO-n – NSO

Ezt olvasta már?

A profi boksz jelenéről mindent elmond, hogy az év egyik legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzését két, már visszavonult amerikai legenda, a nehézsúlyba az 1980-as évek közepén berobbanó, 54 éves Mike Tyson és a félnehézsúly 2000-es évek eleji szuperklasszisa, az 51 esztendős Roy Jones Junior nyolcmenetes, nem hivatalos (értsd: egyikük mérlegébe sem számít majd bele a meccs) jótékonysági gálamérkőzése jelentette. A békés döntetlent hozó Los Angeles-i összecsapást követően mindketten arról beszéltek, folytatnák még a bunyót…

Mike Tyson és Roy Jones a mérlegelésen

 
Hamarosan jövünk az összefoglalóval…


Hirdetés

ÉRTÉKELÉSEK

„Nekem megfelel a döntetlen, elfáradtam a testütéseknek megvolt a hatása. A legfontosabb, hogy végigcsináltam a mérkőzést és szeretnék még bokszolni” – nyilatkozta a meccs után Roy Jones, aki a mérkőzést követő rövid interjúban Kobe Bryantre is emlékezett,

„Elviselted az ütéseimet és ezt nagyon tisztelem benned – reagált Tyson. – Az a két perc néha háromnak tűnt, de nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, hogy nyolc menetet tudtam bokszolni, az a legfontosabb hogy végigbírtam a kiírt menetszámot, visszatértem és szeretném folytatni.”

MENETRŐL MENETRE

8. MENET

Tiszta ütés nem volt, lábon végigbírta mindkét egykori klasszis a meccset. Jó volt újra látni a két legendát, de azért bízzunk benne, ez volt az utolsó alkalom, hogy a ringen belül, kesztyűben láthattuk őket… A meccs végén döntetlent hirdettek.

7. MENET

Fizikailag Tyson tűnt jobb erőben, igaz, Jones próbált gyorsabban és többet mozogni lábon, ami több erőt ki is vett belőle. Amikor Tyson közel került, Jones egyből beszorította, lefogta a karját, tördelte a bunyót. 

6. MENET

A korábbiakhoz képest talán kevesebb volt a kapaszkodás, Tyson ment előre, Roy Jones azonban többnyire elmozgott előle és egy-két kontra egyenessel betalált.

5. MENET

Sok dulakodás, összekapaszkodás. Ha néha szétválasztotta őket a mérkőzésvezető, akkor Jones bevitt egy-két egyenest, Tyson a közelharcban már nem tudott úgy rombolni, mint egykoron, hiányzott a horgaiból az ezen a szinten a leütéshez, megrendítéshez szükséges erő. 

4. MENET

Ahogy haladt előre a meccs, inkább a Tysonnak kedvező ütőtávban küzdött a két legenda, Roy Jones kevésbé tudott elmozogni. Sok volt a fogás, és bár Jonesnak volt látványosabb, fejre mért ütése, Tyson többet talált testre.

3. MENET

Az iram továbbra sem volt rossz, de értékelhető ütést, találatot nem nagyon láthattunk.

2. MENET
Ez a felvonás az ütőtáv kereséséről szólt. Roy Jones próblta a rá jellemző „beugrós”, eltáncoló bunyót hozni, Tyson pedig igyekezett közel kerülni ellenfeléhez, hogy aztán egy összekapaszkodásnál elővegye specialitását, a szűk felütést és a horgot, de egyikük sem tudott igazán érvényesülni.

1. MENET

Elkezdődött a mérkőzés.

Tyson fekete nadrágban, mint fénykorában. Egy balfelütéssel és testütésekkel is talált, de nagy erejű, tiszta találatról nem beszélhettünk. Tyson volt az aktívabb, Roy Jones próbált többet mozogni lábon.

FELVEZETÉS

Megkezdődött a bevonulás a főmeccsre. Roy Jones már a ringben és érkezik Tyson is.Természetesen Michael Buffer sem hiányozhat, a profi boksz „hivatalos hangja” jelentette be a feleket.

Meglehetősen nevetségesre sikerült az ökölvívó múlttal nem rendelkező Jake Paul és Nate Robinson mérkőzése. A bokszban teljes képzetlen kosaras fejetlenül rohant előre és beleszaladt Jake Paul jobbegyenesébe, amitől magatehetetlenül zuhant arccal előre és vége is lett a mérkőzésnek a 2. menetben, de már ezt megelőzően is számolni kellett Robinsonra. Kissé méltatlan volt ez a felvezetés közvetlenül az ökölvívás két legendás alakjának, Mike Tysonnak és Roy Jonesnak a mérkőzése előtt. 

 

A főmeccs előtt még egy kis könnyűzenei program is szerepel a menetrendben. Addig röviden a felvezető meccsekről, az utolsó két találkozóról: a svéd színekben bokszoló, korábbi világbajnok Badou Jack félnehézsúlyban pontozással győzött az amerikai Blake McKernan ellen, míg a youtuber Jake Paul a 2. menetben kiütötte a volt NBA-játékos Nate Robinsont.

Köszöntjük kedves olvasóinkat. Befejeződött az utolsó felvezető mérkőzés, a Mike Tyson–Roy Jones Jr. mérkőzés hamarosan kezdődik!

ÖKÖLVÍVÁS
PROFI GÁLA – LOS ANGELES

Vasárnap, 3.00  (Tv: Sport1)
Főmérkőzés:
Mike Tyson–Roy Jones Jr.  – élőben az NSO-n!

SZABÁLYOK

Elsősorban a két ökölvívó kora miatt speciális szabályokat alkottak a mérkőzésre. A mérkőzésvezetőnek azonnal közbe kell lépnie, ha úgy ítéli meg egy ütés után, hogy az sérülést okozhatott. A mérkőzésnek nem lesznek hivatalos pontozói, a WBC által felkért szakértők eldöntik, melyik bokszoló kapja majd a szervezet külön, erre a meccsre készített övét (WBC Frontline Belt), de nem hirdetnek hivatalos győztest. A profi bokszban megszokottnál nehezebb, 12 unciás kesztyűkben küzdenek meg, nyolcmenetesre tervezett mérkőzésen, egy menet kétperces lesz.

A mérkőzést nézők nélkül rendezik meg, viszont Amerikában, a televíziós közvetítésért 50 dollárt kell fizetnie annak, aki látni szeretné az összecsapást. Itthon a Sport1 közvetíti.

AMIT A  KÉT LEGENDÁRÓL TUDNI KEL

Mike Tyson 1986. november 22-én, a 28. profi mérkőzésén a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoki címéért a második menetben technikai KO-val legyőzte Trevor Berbicket, s 20 évesen minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka lett.

[embedded content]

Tony Tucker legyőzésével (1987. augusztus 1.) a WBC világbajnoki címe mellé megszerezte a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) vb-övét is, ezzel egyesítette a vb-címeket, s a királykategória vitathatatlan bajnoka lett. Első vereségét 1990-ben Buster Douglastől szenvedte el. 2005-ben vonult vissza, miután kikapott Kevin McBride-tól, összesen 50-szer győzött profi karrierje során, hat vereséget szenvedett, 44-szer KO/TKO-val nyert. Igazán híressé a pályafutása korai szakaszában, nagyon fiatalon elért hatalmas kiütései tették, kétes hírnevét pedig magánéleti botrányainak „köszönhette”, nemi erőszak vádjában bűnösnek találták, három évet töltött börtönben 1992 és 1995 között. A ringben is botrányt okozott, 1997-ben, az Evander Holyfield elleni második meccsen (az elsőn 1996-ban TKO-val kikapott) kétszer is megharapta ellenfele fülét, amiért leléptették.

Roy Jones Junior amatőr karrierje fényesebb volt, mint a nagyon korán profinak álló Tysoné, az 1988-as szöuli olimpián nagyváltósúlyban a döntőig jutott, amelyben elcsalták a meccsét, pontozással kapott ki a dél-koreai Pak Szi Huntól – ennek ellenére az amerikai bokszoló kapta az olimpia legtechnikásabb ökölvívójának járó Val Barker-díjat. A profik között, félnehézsúlyban,  2001-ben Julio César González, egy évvel később Glen Kelly (itt vált legendássá a háta mögül „előrántott” kiütésével) és Clinton Woods legyőzésével hat (!) szervezet vb-trónján ült. A 33 éves Roy Jones ekkor 46 győzelemmel és egy vereséggel (a Griffin elleni első meccs) állt, és a világ legjobb bokszolójának tartották.

[embedded content]

Roy Jones 2003-ban, John Ruiz legyőzésével a WBA-nál nehézsúlyban is világbajnok lett, de a következő években, a saját súlycsoportjába visszatérve már nem tudott ugyanabban a lendületes, laza stílusban bunyózni, mint korábban, pályafutása lejtmenetbe került. 2018-ban Scott Sigmon legyőzése után vonult vissza, de addigra a 66 győzelme mellett (47 KO/TKO) már volt kilenc veresége is.

Tyson és Roy Jones pályafutásáról a Képes Sportban szombaton megjelent beharangozóban olvashat bővebben – Mike Tyson vs. Roy Jones Jr.: öregfiúk egymás közt.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában