Női kosár Euroliga: kikapott, de négyes döntőbe jutott a Sopron – N

Ezt olvasta már?

A házigazda Sopron Basket 75–62-re kikapott a francia Lyontól a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének pénteki visszavágóján, de 156–141-es összesítéssel így is bejutott a négyes döntőbe.


Hirdetés

Óvatosak voltak a Sopron Basket játékosai, stábja, vezetői. Az Euroliga-negyeddöntő buborékhotelét az ő oldalukról nem vetette szét a mámor a Lyon szerdai 94–66-os legyőzése után, miközben a franciák a Novomatic Arénából a szállodába vezető út búslakodását követően felszabadultan ünnepelték szerb kiválóságuk, Alekszandra Crvendakics születésnapját. Talán ez a pozitív szemlélet segített nekik abban, hogy kiélezetté tegyék a teljesen reménytelennek tűnő párharcot…

A Jekatyerinburg a Kurszk ellen az első felvonáshoz hasonlóan lehengerlően, 32–9-es nyitó negyeddel rajtolt pénteken, s könnyűszerrel jutott be az elődöntőbe, megőrizve idénybeli veretlenségét, ami a Sopronnak nem jött össze.

Azt érdemes volt leszögezni a Sopron–Lyon visszavágó kezdése előtt, hogy az Euroliga korábbi szakaszaiban Valery Démory csapata tiszteletet parancsoló eredményeket ért el, igaz, Magyarországon nem számíthatott az amerikai-izraeli Alysha Clarkra, aki meghatározó játékos. Nem a szél fújta össze a soproniak első mérkőzésen mutatott bravúros teljesítményét, a lehengerlő támadójáték mellett például az is kellett, hogy – leginkább Briann January szívós védőmunkájának köszönhetően – a kontinens egyik legjobb kosárlabdázója, Marine Johannes ne dobjon mezőnykosarat.

Nos, ezúttal öt másodperc is elég volt neki ehhez, ráadásul beestek a triplái a Lyonnak, így 11 pontot viszonylag hamar ledolgozott. Nehezen találta a fonalat a Sopron, a 14. percben már második idejét kellett kikérnie Gáspár Dávid edzőnek.

Ontotta magából a hármasokat a látogató, húsz ponttal is ellépett már, motivált volt, vérszemet kapott. Nagyon jókor jött az amerikai Megan Walker triplája, a nagyszünetre feljött 14-re a Sopron.

Az ekkor már bizonyos volt, hogy a final four elődöntőjét a spanyol Perfumerías Avenidával játssza a továbbjutó, merthogy Roberto Íniguez, a korábbi soproni sikeredző együttese kettős győzelemmel ütötte ki Salamancában a Gironát.

Rémálomszerű volt a folytatás is, teljes tanácstalanság uralkodott soproni oldalon, ami a meglepetés erejével hatott, de legalább kiderült, igazán éles szituációban hogyan vizsgázik a csapat – a célját végül, ha nehezen is, elérte. A második félidő első mezőnykosarát csaknem hét perc után szerezte a Magyar Kupa idei győztese, Walker ismét távolról köszönt be. A védekezést sikerült valamennyire kiszuperálni, és Jelena Brooks harmadik negyedet záró szép támadás utáni ziccere mindenkit megnyugtathatott, 63–50-re jött fel a Sopron, Gáspár mester rázta is az öklét.

A negyedik tíz perc a továbbjutás kérdése szempontjából már nem hozott érdekességeket, azt azonban meg kell jegyezni, hogy a hazaiak görcsössége jottányit sem változott. Viszont inkább egy olyan mérkőzésen jöjjön rossz produkció, amelyiken nem jár végzetes következményekkel.

A Sopron Basket 2018 és 2019 után ismét bejutott az Euroliga négy legjobb csapata közé, amiért csak a tisztelet és az elismerés hangján beszélhetünk róla.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA, NEGYEDDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ (SOPRON) 

LDLC ASVEL FÉMININ (francia)–SOPRON BASKET 75–62 (19–14, 30–21, 14–15, 12–12)

Sopron,
zárt kapuk mögött. V: Yalman (török), Jurcevic (horvát), Zupancic (szlovén)
LYON: Fauthoux 9/3, JOHANNES 16/12, CRVENDAKICS 12/6, Plouffe 9/3, CIAK 14
Csere: Tanqueray 1, Chevaugeon 4, Raincock-Ekunwe 10, Jocyte, Rabot
Edző: Valery Démory
SOPRON: Fegyverneky 4, January 6, G. Williams 11, Brooks 12, Határ 10
Csere: Krajisnik 5, WALKER 14/12
Edző: Gáspár Dávid
Az eredmény alakulása. 1. perc: 2–4. 3. p.: 9–6. 7. p.: 19–8. 11. p.: 19–17. 17. p.: 43–23. 20. p.: 49–35. 23. p.: 56–35. 28. p.: 59–42. 30. p.: 63–50. 32. p.: 67–50. 35. p.: 71–59
MESTERMÉRLEG

Gáspár Dávid: –
Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült bejutni a Final Fourba! Iszonyatosan nehéz meccs volt, amelyet sikerült egy normálisabb mederbe terelni. Győzelemre játszottunk, és bár erre a végén már nem volt esély, de nagyon örülök, hogy a stáb és a csapat minden tagja keményen dolgozott, és így el tudtuk érni ezt a sikert.
Valery Démory: –  Boldog vagyok, mert a csapatom ma egy jó mérkőzést tudott játszani. Ez volt az igazi arcunk, az előző mérkőzésen nem az én csapatom játszott. A Sopronnak sok sikert az elődöntőben, és köszönjük a vendégszeretetüket!

Továbbjutott: a Sopron, 156–141-es összesítéssel

A MÁSIK SOPRONI MÉRKŐZÉSEN
Jekatyerinburg (orosz)–Dinamo Kurszk (orosz) 94
59 (32–9, 23–19, 21–20, 18–11)
Továbbjutott: a Jekatyerinburg, 174–126-os összesítéssel

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában