Női kézi: érzelmileg is feltöltődhetett a magyar válogatott Erdélyb

Ezt olvasta már?

Az olimpiai alapozás harmadik, utolsó hazai szakaszát tapossa a magyar női kézilabda-válogatott, amely kedd este első felkészülési mérkőzését is lejátszotta Siófokon a szintén ötkarikás résztvevő Montenegró ellen és biztató játékkal remek, 28–22-es győzelmet aratott. Az első edzőtábort Balatonbogláron teljesítette a keret június 21-től, ugyanakkor a balatoni bázis mellett a múlt héten Erdélyben, Székelyföldön is eltöltött öt tartalmas napot a nemzeti együttesünk.


Hirdetés

Kürtőskaláccsal is meglepték Háfráékat (Fotó: Gál Előd)

Elek Gábor szövetségi kapitány már előzetesen leszögezte: a kemény munka mellett szerettek volna egy kis magyarságtudatot is magukba szívni, és a túrával erősíteni az identitásukat az olimpia előtt.

A marosvásárhelyi landolást követően a magyar küldöttség Székelyudvarhelyre menet megállt Tamási Áron szülőhelyén, Farkaslakán, ahol a település vezetése és a helyiek szívélyes fogadtatásban részesítették a küldöttséget, kultúrműsorral is kedveskedtek. A szekelyhon.ro portál beszámolója szerint Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere ünnepi beszédében leszögezte: „Együtt, a nagy nemzet tudja megünnepelni, bajnokká avatni az ötkarikás játékokon elért sikereket.” Kiemelte, büszke arra, hogy a település hírnevét a sportolók továbbviszik, útravalóként pedig azt mondta a kézilabdázóknak, hogy: „Nagy szívvel harcoljanak a végsőkig, hogy büszke lehessen mindenki a teljesítményükre.”

VÉLEMÉNY

VÁMOS Petra, a női válogatott irányítója: „Túl vagyunk a felkészülés legkeményebb részén, sokat edzettünk Balatonbogláron, majd Székelyudvarhelyen is. Erdélyben nagyon jól éreztük magunkat, különleges közegben. Jártam már arra korábban is, mégis elképesztő volt megélni azt a szeretetet és kedvességet, amit a helyiektől kaptunk.”

Hadnagy Jolán, a helyi Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke pedig azt emelte ki a válogatott tagjainak, hogy: „Nem csupán magatokat, hanem minket is képviseltek az olimpiám”.

A túrával kapcsolatban Tomori Zsuzsanna – aki a jelenlegi játékoskeretből egyedüliként már ott volt a magyar szempontból legutóbbi, 2008-as pekingi játékokon is – azt hangsúlyozta, hogy tudják, Erdélyben is nagyon szorítanak értük a sportszeretők és lelkileg is feltöltődhettek az olimpia előtt. A bajnok Ferencváros és a válogatott kapusa, Bíró Blanka a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy a Székelyföldön töltött napok a csapatkohézióra és az eleve remek csapatszellemre is jótékony hatással voltak, csak tovább erősítették az egyébként is pozitív szemléletet az együttesben. Az első válogatott találkozóját kedden, Montenegró ellen vívó újonc debreceni beálló, Bordás Réka is azt hangsúlyozta, hogy hatalmas szeretettel fogadták őket a helyiek, akiktől rengeteg élményt kaptak, ami jót tett a lelkeknek, és feltöltődtek.

Nyílt edzésen (Fotó: Erdély Bálint Előd)

A kemény munka mellett belefért, hogy a keret nyilvános edzést is tartson. A székelyudvarhelyi Szejke SK utánpótláskorú játékosai is közelről tekinthették meg a válogatott gyakorlását és egy barátságos mérkőzésre is sor került a helyi együttes ellen. A Madarasi Hargitára is kirándultak a játékoskeret és a szakmai stáb tagjai, majd a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncerttel fogadta a csapatot, sőt, a fellépés utolsó dalát („Újra itt van”) a színpadon a gyerekekkel együtt énekelték a kézilabdázók, akik közönségtalálkozón is részt vettek.

Megkaptuk, amiért mentünk: a munka mellett érzelmi és mentális feltöltődést is szerettünk volna – mondta Elek Gábor szövetségi kapitány. – Csodálatos környezetben, közegben és csodálatos emberek között lehettünk, amit szeretnék megköszönni a helyieknek. Életem legfontosabb élményei közé sorolnám ezeket a napokat.”

Közönségtalálkozón (Fotó: Gál Előd)

A uh.ro portál a közönségtalálkozóról írt beszámolójából kiderült, hogy a székelyudvarhelyi születésű Miklós Magda, a korábbi 229-szeres magyar válogatott, ötkarikás negyedik helyezett Ilyés Ferenc édesanyja (aki a román nemzeti együttes játékosaként 1976-ban Montrealban olimpiai negyedik volt), is sok sikert kívánt a magyar csapatnak.

További fotók ITT és ITT!

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria) Jobbszélső: Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler),  Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok (sérülés esetén nevezhetőek be): Szikora Melinda (Siófok KC), Helembai Fanny (Váci NKSE).
Szövetségi kapitány: Elek Gábor
Edző: Danyi Gábor
Szakmai tanácsadó: Görbicz Anita

AZ OLIMPIAI FELKÉSZÜLÉS TOVÁBBI MENETRENDJE
Július 4–13.: Siófok, edzőtábor
Július 16.: utazás Tokióba

TOVÁBBI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK, SIÓFOK
Július 9., 18.30: Magyarország–Brazília
Július 12., 16.00: Magyarország–Brazília 

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI AZ OLIMPIÁN
Július 25., 21.30: Magyarország–Franciaország (magyar idő szerint 14.30)
Július 27., 11.00: Magyarország–Brazília (magyar idő szerint 4.00)
Július 29., 19.30: Magyarország–Orosz csapat (magyar idő szerint 12.30)
Július 31., 19.30: Magyarország–Spanyolország (magyar idő szerint 12.30)
Augusztus 2., 16.15: Magyarország–Svédország (magyar idő szerint 9.15)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img