Lőw Zsolt a Chelsea-ről: Elképesztő, erőn felüli teljesítmény lenne az első négyben végezni

Ezt olvasta már?

A londoni klub magyar másodedzője szerint a Premier League-ben nagyon koncentráltan kell dolgozni, mert minden rossz döntésnek nagyon komoly következményei lehetnek.

„Ha nem a Chelsea hív minket, akkor elképzelhető, hogy a pihenés és a nyári munkába állás mellett döntöttünk volna. A Chelsea viszont egy olyan szakmai kihívás, szenzációs klub fantasztikus játékoskerettel a világ legjobb bajnokságában, hogy nem szabad egy ilyen lehetőséget elszalasztani” – így foglalta össze Lőw Zsolt az M1-nek, miért adták fel fél éves visszavonulásról szóló terveiket kollégájával, Thomas Tuchellel.

A német vezetőedzővel és magyar segítőjével december 24-én közölte korábbi csapatuk, a Paris Saint-Germain, hogy nem tart tovább igényt a szolgálataikra. Három-négy nap alatt egyeztek meg a különválás részleteiről. A két szakember pihenést tervezett, azt, hogy több időt tölt családi körben, Lőw pedig már arra gondolt: a szünet után vezetőedzői munkát vállal, hamarosan azonban megérkezett a Chelsea ajánlata.

Lőw elmondása szerint mindössze néhány napot kaptak a döntésre, és végül fejest ugrottak, elfogadták, amit a Chelsea kínált (a londoni csapat Frank Lampardot menesztette másfél év után), noha van hálásabb feladat is a szezon közbeni váltásnál. Különösen – magyarázta – a járvány idején, amikor utazási nehézségekkel kell szembenézni, pláne egy, az Európai Unión kívüli ország esetében. Így nem is tudtak családostul mozdulni ennyi idő alatt, jelenleg is szállodában laknak.

Tuchel – mondta – azt kérte tőle, hogy vágjon bele és támogassa a hatalmas kalandban, de később viccesen úgy fogalmazott, bízott abban, hogy nem vállalja, mert akkor neki is könnyebb lett volna lemondani a lehetőségről, és várni nyárig.

Ugyanakkor egy ilyen lehetőségre ritkán mond az ember nemet, még akkor is, ha ilyen körülmények között kellett belevágnunk a munkába.”

Londonba érkezésüket követően, egy edzés után már meccsük volt, amelyen gól nélküli döntetlent értek el, azt követően pedig három bajnokit nyertek sorozatban. A 41 esztendős szakember hangsúlyozta: már a döntés meghozatala előtt látták, hogy a keretben óriási potenciál van. „Amikor ideérkeztünk, és napról napra megismertük a játékosokat, a klubot, azonnal beigazolódott, hogy jó döntést hoztunk” – mondta, hozzáfűzve: az első napokban olykor 12 órát dolgozva nagyjából feltérképezték az edzőközpontot és az ott dolgozó 50–70 embert is.

Ha valaki kívülről nézi, hogy egy magyar edző ilyen lehetőséget kap, annak ez csodásan, szuperül hangzik és viszonylag egyszerűnek tűnik. Belülről viszont elképesztően nehéz feladat lelkileg, fizikailag és szellemileg egyaránt. Ugyanakkor nem panaszkodom, nagy lehetőséget látunk a csapatban, és bízunk abban, hogy ki fogjuk tudni hozni belőle”

– mondta Lőw.

A szakember beszélt az előző és a jelenlegi csapata közötti különbségekről is. „A PSG egy hirtelen növekvő klub, amely gyorsan akar nagy sikereket elérni, és hatalmas összegekért vásárolt játékosokat. Talán a ház tetejét kezdték el először építeni, amely alatt rengeteg dolog hiányzott. Itt a Chelsea-nél az a tapasztalat, hogy az alapoktól kezdtek tudatosan építkezni, mindenkinek megvan a szerepe, egy jól felépített klub minden téren. Minden precízen meg van szerkesztve, mint egy svájci óramű.” Hozzáfűzte: Párizsban volt két-három nehezen terelgethető világklasszis, akiket nehezebb volt csapatjátékba beépíteni, míg Londonban, ahol szintén csodálatos képességű játékosaik vannak, mindenki alárendeli magát a csapat érdekeinek. „Mivel csapatsportágról beszélünk, itt talán gyorsabban lehet nagyobb változásokat elérni” – vélekedett.

Arról is beszélt, hogy a Premier League-ben bármely együttes ellen nehéz győzelmet aratni – függetlenül annak aktuális helyezésétől –, hiszen rendkívül szervezettek és nagy küzdeni tudással játszanak a csapatok. Ráadásul sok topcsapatot és rengeteg toptrénert vonultat fel a bajnokság. Emiatt aztán nagyon koncentráltan kell dolgozniuk, minden rossz döntésnek nagyon komoly következményei lehetnek.

Visszatekintve kiemelte: odaérkezésükkor a Chelsea-nek jelentős lemaradása volt az első négy-hat csapat mögött a tabellán. „Nyilvánvalóan nem azzal a céllal érkeztünk ide, hogy ebben a pár hónapban nekünk meg kell nyerni a bajnokságot. Ugyanakkor nagyon szeretnénk, elképesztő, erőn felüli teljesítmény lenne az első négyben végezni” – hangsúlyozta.

A Chelsea 23 mérkőzés után jelenleg az ötödik, hátránya 11 pont az éllovas Manchester City mögött, a negyedik pozíciót elfoglaló, címvédő Liverpool ugyanakkor csak eggyel előzi meg őket.

A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában a spanyol bajnokságot vezető Atlético Madriddal találkoznak a nyolcaddöntőben, amely – mint azt Lőw hangsúlyozta – nehéz ellenfél, de ebben a sorozatban is szeretnének legalább egy-két kört menni.

Kitért a koronavírus-járványra is: szerinte elképesztő nehézségeket jelentenek a pandémia miatt kialakult „tarthatatlan állapotok” és megszorítások, ugyanakkor magyar emberként „borzasztóan boldog”, hogy Budapesten rendezik többek között a Lipcse–Liverpool párharc első mérkőzését. Azt, hogy az ő nyolcaddöntőjükkel mi lesz és hol fogják lejátszani, Lőw szerint nehéz megmondani, mivel a spanyol és angol helyzet „sem túl rózsás”. A mérkőzést – a szigorú spanyolországi belépési korlátozások miatt – Varsóban vagy Bukarestben játsszák.

(Nyitóképünk: Wikipedia / Sandro Halank)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img