Hollandia takaréklángon égve harcolta ki a vb-szereplést

Ezt olvasta már?

A hollandoknak egyszerű volt a képlet: 

ha nem kapnak ki Norvégiától, a Montenegró–Törökország meccs eredményétől függetlenül biztosan megnyerik a csoportot és egyenes ágon jutnak el Katarba.

Annyival jobb volt ugyanis a gólkülönbségük a törököknél, hogy a döntetlen is belefért, ettől függetlenül az Oranje összeállítását nézve nem az ikszre játszottak, a legnagyobb sztárok ugyanis – Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Georginio Wijnaldum, vagy éppen Memphis Depay – a kezdősípszótól ott voltak a pályán.

Nem volt ott viszont a kispadon a szövetségi kapitány, Louis van Gaal, aki balesetet szenvedett vasárnap: a hollandok válogatott bázisán biciklizett és esett el olyan szerencsétlenül, hogy csípőtörést szenvedett. Így a stadion egyik VIP-páholyában foglalt helyet, ahonnan viszont telefonon tartotta a kapcsolatot a szakmai stábbal.

Lelkes szurkolótábora sem buzdíthatta a hazaiakat a Hollandiában a napokban érvénybe lépő járványügyi korlátozások miatt, így zárt kapuk mögött kellett kivívnia a vb-részvételt a 2018-as oroszországi tornáról lemaradó együttesnek. A norvégok legnagyobb sztárja, Erling Haaland sem tarthatott csapatával, így a vendégek sem voltak könnyű helyzetben.

Az első lehetőség a 12. percben a hazaiak előtt adódott, Steven Bergwijn ívelt középre külsővel a jobb oldalról, Depay közeli fejese azonban középre ment, így Orjan Nyland könnyedén hárított. A 26. percben Davi Klaasen ugratta ki remekül Arnaut Danjumát, aki azonban ígéretes helyzetből mellé csavart, majd Depay újabb fejesénél volt jó helyen a norvég kapus.

Közben Montenegróban gyors gólváltáson voltak túl a csapatok, vagyis félórányi játék után nem változott a csoport állása: Hollandia állt az első, Törökország a második helyen. Rotterdamban még egy távoli Depay lövés fért bele az első félidőbe, egyértelműen ő volt a legveszélyesebb játékos a pályán, de Nyland ezt a próbálkozást is lenyelte.

A második játékrész eleje nem hozott nagyobb izgalmakat, a 65. percig kellett várni az első valamire való helyzetre, akkor Danjuma bombázott fölé egy beadást az ötös sarkáról. A 77. percben Depay sokadik lehetősége is kimaradt, Bergwijn ezúttal is jól adott be jobbról, a Barcelona támadójának még arra is volt ideje, hogy átvegye a labdát, utána azonban tíz méterről az előtte álló védőt találta telibe. 

A 84. minutumban aztán megnyugodhattak a hollandok, Danjuma hozta kihagyhatatlan helyzetbe Bergwijnt, a Tottenham szélsője pedig értékesítette a ziccerét.

Mivel időközben a törökök megszerezték a vezetést Montenegróban, már a lefújás előtt lezárultak a lényegi kérdések:

Van Gaal csapata kijutott Katarba, Törökország pedig pótselejtezhet majd a részvételért.

A hosszabbításban a kitámadó norvégokat egy kontra végén még egyszer mattolta az Oranje, amely így a végén magabiztos, 2–0-s győzelemmel ünnepelte a kvalifikációt.

A D-csoportban a már biztos első franciák elütötték a pótselejtezőtől Finnországot, miután Karim Benzema és Kylian Mbappé góljával győztek Helsinkiben, Ukrajna pedig megverte Bosznia-Hercegovinát, így Olekszndr Petrakov együttes végzett a második helyen. A már szintén kijutott belgák viszont csak 1–1-es döntetlent játszottak Wales ellen, így a csehek hiába fektették két vállra az észteket, a szigetországiak értek oda a pótselejtezőt érő második pozícióba az E-jelű ötösben.

(Borítókép: Soccrates Images / Getty Images Hungary)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img