Foci Eb: vitatható tizenegyes, Schmeichelt lézerrel vakították – Háborognak a dánok, velük van a fél világ

Ezt olvasta már?

A labdarúgó Európa-bajnokság tegnapi elődöntőjében Anglia Dániával csapott össze a Wembley-ben. Az első félidő közepén a dánok szereztek vezetést, ám egy öngóllal még a félidő előtt egyenlítettek az angolok. A hosszabbításban Anglia egy véleményes tizenegyessel jutott a döntőbe, pontosabban a büntető utáni kipattanó belövésével.

A dán sajtó szerint a csapat kapusát, a csúcsformában védő Kasper Schmeichelt egész mérkőzésen lézerfénnyel zavarták az angol szurkolók, a hosszabításban is, a tizenegyes előtt is próbálták elvakítani, de azt a labdát még kipofozta a kapuból. Az ITV televízió stúdiójában a műsorvezető „idiótának” nevezte a lézerező nézőt…

A rajongók szerint az angol szurkolók lézerfénnyel zavarták Kasper Schmeichel dán kapust /Fotó: MTI/AP/Getty pool/Naomi Baker

A rajongók szerint az angol szurkolók lézerfénnyel zavarták Kasper Schmeichel dán kapust /Fotó: MTI/AP/Getty pool/Naomi Baker

A mindent eldöntő gól Harry Kane-é lett a 104. percben, azután hogy Raheem Sterling elesett a tizenhatoson belül és büntetőt kaptak az angolok. Egyesek szerint csak feldobta magát; nehéz megállapítani, hogy valóban volt-e kontakt Joakim Maehle és Sterling között, a lényeg, hogy a játékvezető, később pedig a VAR is büntetőt ítélt az angolok javára. Sterling szerint is az volt, bár, ha tüzetesen megnézzük a felvételt, láthatjuk a tekintetében a habozást, amikor feltették neki a kérdést.

– Beléptem a büntetőterületre, ő pedig kinyújtotta a lábát. Elérte az én lábam, tiszta büntető volt – felelte Sterling az ITV-nek.

(A legfrissebb hírek itt)

Bár Kasper Schmeichel hárítani tudta Kane büntetőjét, a kipattanót a kapuba lőtte az angolok csapatkapitánya, ezzel Anglia az ország történetének első Eb-fináléjába jutott.

Sokak szerint a videóbíró segítsége nélkül nem ünnepelhettek volna az angolok, akiknek Danny Makkelie játékvezető a hosszabbításban, 1-1-es állásnál ítélt több mint vitatható tizenegyest. A holland bíró a ráadás első félidejének végén úgy látta, buktatták a 16-oson belül Raheem Sterlinget. A visszajátszások alapján azonban jól látható volt, a dán védők nem értek az angol támadóhoz, aki eljátszotta, hogy szabálytalankodtak vele. A videóbíró (VAR) vizsgálta az esetet, de nem jelezte Makkeliének, hogy érdemes lenne megnéznie a szituációt. Azt is nehezményezték a dánok, hogy a bíró nem állította meg a játékot, pedig a tizenegyest megelőzően két labda volt a gyepen.

Adódik a kérdés: minek van szükség videóbíróra, ha hasonló szituációban nem avatkozik közbe?

– Kavarognak bennem az érzelmek. Ilyen módon kikapni nagyon dühítő, főleg, hogy a játékosaim rengeteget harcoltak. Nagyon felbosszantott ez a döntés, csalódott vagyok – háborgott Kasper Hjulmand, a dánok szövetségi kapitánya.

José Mourinho kétszeres Bajnokok Ligája-győztes portugál edző úgy véli, érthetetlen ítélet született.

– Ez sosem tizenegyes, legalábbis ezen a szinten, az Európa-bajnokság elődöntőjében biztosan nem. Nem tudom megérteni a döntést, azt meg végképp nem, hogy miért nem konzultált a játékvezetővel a videóbírós személyzet – fakadt ki a szakember.

Arsene Wenger, az Arsenal korábbi francia menedzsere szerint a videóbíró cserben hagyta a játékvezetőt.

– Nem volt büntető. Nem tudom, miért nem hívták ki Makkeliét, hogy nézze meg. Egy ilyen pillanatban nagyon fontos, hogy a bíró is százszázalékig meg legyen győződve róla, jó ítélet született. Nem volt ennyire világos helyzet. Sajnos a videóbíró ezúttal cserben hagyta a játékvezetőt – mondta Wenger.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img