CIES: a Honvéd és az MTK a leghatékonyabban nevelők 100-as listáján

Ezt olvasta már?

Továbbra is igaz, a holland utánpótlásnevelés, azon belül is az Ajax Amszterdam legendás akadémiája Európa élvonalába tartozik – derül ki a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) friss összeállításából. Az már meglepőbb lehet, hogy az ukrán futballiskola is remek mutatókkal bír. A szervezet ezúttal azt vizsgálta, mely klubok a leghatékonyabb utánpótlás-nevelők abból a szempontból, hogy egykori játékosaik közül a lehető legtöbben játsszanak a kontinens különböző élvonalbeli ligáiban. A közép- és kelet-európai régió több meghatározó csapata is az élbolyba tartozik, magyar klubot viszont csak kettőt, az MTK-t és a Honvédot találunk a top százban, mindkettőt a lista második felében.

A CIES vizsgálata alapján még mindig az Ajaxé az egyik, ha nem a legjobb utánpótlás-nevelde Európában (Fotó: AFP)


Hirdetés

A CIES e heti kimutatásához az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) iránymutatását vette alapul. Eszerint egy játékos esetében akkor minősül egy klub nevelőegyesületnek, ha a futballista a 15 és 21 éves kora között legalább három éven át szerepelt annak utánpótláscsapataiban. A sporttudományi központ ezt követően 31 európai labdarúgó-élvonal futballistáinál vizsgálta meg, mely csapatok nevelték őket. A strigulázás végén pedig arra jutottak, még mindig az Ajax Amszterdam akadémiája a leghatékonyabb ilyen szempontból. A holland csapat utánpótlás-nevelői végzik a legjobb munkát, ha a végeredmény megítélésében az a legfontosabb, hány játékosukból lesz élvonalbeli futballista.

Az Ajax neveltjei közül 81-en szerepelnek a vizsgált bajnokságokban, az amszterdamiak mögött a Sahtar Doneck lett a második (75) és a Sporting CP a harmadik (70) futballistával. A legjobb topligás (angol, francia, német, olasz, spanyol első osztály) a Real Madrid lett. A spanyol együttes neveltjei közül 62-en játszanak a vizsgált élvonalakban. A top tízbe egyetlen másik topligás együttes, az FC Barcelona került még be 57 fővel.

Érdekesség, hogy a közép és kelet-európai régió többsége ad (legalább) egy meghatározó csapatot az élbolyba, az ukránokat a Sahtar (2.) és a Dinamo Kijev (4.), a horvátokat a Dinamo Zagreb, a szerbeket az FK Partizan és a Crvena zvezda, a cseheket a Sparta Praha képviseli. De a fehérorosz Dinamo Minszk, a szlovák MSK Zilina (Zsolna) és a román FCV Farul is az első 25-ben kap helyet (42 és 41 játékos).

A magyar klubok közül legjobbként az MTK az 58. (28 futballistával), a Hungária körútiak mellett a Budapest Honvéd nevével találkozunk még az NB I-ből a százas listán, a kispestiek a 97. helyen állnak 22 futballistával, megelőzve a francia Nice-t és a német Hertha Berlint.

Az MTK és a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia által végzett munka meglátszik a CIES összevetésében is (Fotó: Földi Imre)

A CIES az átfogóbb kép érdekében bevezetett egy nevelési indexet is. Utóbbinál figyelembe veszik azt, hogy a játékosok jelenlegi klubjai hány koefficiensponttal állnak az európai rangsorban. Ez hivatott különbséget tenni aközött, hogy egy játékos például a Manchester Cityben vagy egy szerb középcsapatban játszik-e. Továbbá azt is figyelembe vették, hogy az adott futballista hány mérkőzésen szerepelt az elmúlt egy évben.

Ha az indexált értékeket nézzük, akkor is az Ajax a legjobb, 102.3-es értéket kaptak a hollandok. A 2. helyen így a Sporting CP áll (91.8), míg a harmadikon a Real Madrid (81.4). Ezen a listán a PSG (64.1) és az Anderlecth (62.8) is befér a legjobb 10 közé. Az MTK 16.3-as értékkel a 91., a Honvéd 12.1-vel a 99. helyen áll.

Ha a topligákban játszó futballistákat nézzük, a Real, Barca kettős neveltjei dominálnak, mögöttük viszont az Olympique Lyon és a Paris Saint-Germain következik, sőt az ötödik helyen is egy francia csapatot, a Stade Rennais-t találjuk. A legjobb angol az Arsenal (7. hely). A legjobb nem topligás, ám topligákba nevelő klub a Sporting CP (talán Spanyolország közelsége lehet ebben meghatározó) 21 futballistával, az Ajax 20 fővel a második, némi meglepetésre az argentin River Plate a harmadik (14).

A németek viszonylag le vannak maradva, a legtöbb topligás játékosa saját neveltjei közül a Bayernnek van a Bundesligából (19), kettővel megelőzve a TSG Hoffenheimet, a Herthát és a VfB Stuttgartot (17).

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img