Bolgár–magyar: a helyiek a Ferencváros miatt tartanak a magyar válo

Ezt olvasta már?

Szófiában két nappal a Bulgária–Magyarország mérkőzés előtt közel sincs futball-láz, ennek pedig csak az egyik oka a koronavírus-járvány miatti óvatosság. A helyiekkel beszélgetve a Nemzeti Sport Online arra volt kíváncsi, hogyan látják a mérkőzés esélyeit, és kitől várják a legjobb teljesítményt a bolgár válogatottban. Kissé váratlanul egy magyar klub, a Ferencváros is középpontba került.

A stadion oldalában működő kávézóban zárás előtt nem sokkal kevesen akadtak, s még kevesebbet tudtak arról, hogy csütörtökön az Eb-részvétel szempontjából kulcsfontosságú meccset rendeznek majd Szófiában (Fotó: Szabó Miklós)

„Ha nem mondja, honnan jött, az ellenfélre sem tudtam volna tippelni” – mondta egy mosoly kíséretében a szófiai Vaszil Levszki Stadion oldalában működő kávézó pultosa. Ez az egy mondat is sokat elárul a bulgáriai futballhangulatról két nappal a Magyarország elleni Európa-bajnoki pótselejtező előtt.


Hirdetés

„Jöjjenek vissza holnap, talán lesz, aki tud sztorizni, mesélni az esélyekről, vannak azért, akik jönnek, hogy a jegyvásárlásról érdeklődjenek” – teszi hozzá, mielőtt kávéval kínál, jelezve, hogy gyorsan kellene dönteni, mert hamarosan záróra.

Ha minden az eredeti mederben zajlott volna, bő hat hónappal korábban, március 26-án, s akár 44 ezer fő előtt is megrendezhették volna a meccset. Ehelyett október 6-át írunk, s két nappal a kulcsfontosságú találkozó előtt arról szólnak a hírek, a rendezők – az Európai Labdarúgó-szövetséggel egyeztetve – 4000 nézőnek biztosíthatnak jegyet a találkozóra, legalábbis első körben – s azokat a belépőket is csak hazai drukkerek számára értékesíthetik.

Ami biztos: nem egy átlagos felvezetés mindez egy Eb-pótselejtezőhöz. Ahogyan a Budapestről Szerbián keresztül a bolgár fővárosba vezető autóút sem volt olyan, amit az ember egy pótselejtezőre készülve várna. Összevetve az öt évvel korábbi, „álomsorsolásos”, Oslóba, Norvégiába vezető (egyébként jóval hosszabb) úttal: a sávokról nemcsak a magyar zászlókkal kitapétázott hátsó szélvédők és az ablakokon félig kilógó sálak hiányoztak, hanem úgy általában a bármilyen áthaladó forgalom is.

A Vaszil Levszki Stadionban jelen állás szerint maximum 4000 hazai szurkoló vehet részt a meccsen, kedden viszont szinte kihalt volt a környék (Fotó: Szabó Miklós)

Szófiába érve sem tapasztalni túláradó érdeklődést. A már említett nemzeti stadion környékén sehol egy hirdetés a közelgő összecsapásról. Közvetlenül a pálya mellett két óriásplakát is áll, a citylightok hol kézilabdameccset, hol egy helyi musicalt hirdetnek. A Nemzeti Sport Online által megkérdezett járókelők is maximum a szakadó eső elől kerestek menedéket a stadion kiugró zugainál, míg megérkezik a buszuk.

A jegyértékesítés egyébként is online zajlik. A bolgár szövetség honlapja szerint még a néhány napja tervezett 12 ezres létszám harmadolása mellett is lehet kapni belépőket. Az online felületre kattintva úgy fest, nem is keveset. A 24 Chasa (Csasza), azaz a 24 Óra című, egyik vezető napilap is csupán a jegyértékesítéssel kapcsolatos hírekről számolt be a keddi számában, a rövid írás szintén a nehézségeiről értekezik.

A szállás recepcióján is meglepődtek, hogy bárki a meccs miatt Szófiáig utazott, hát még azon, amikor kiderült, hogy Magyarországról jött vendégekről van szó.

„Hogy mi a helyzet? Koronavírus, ez a helyzet. Az emberek szeretik a futballt természetesen, bár a szövetséggel nem mindig találták meg a közös hangot, de a jelenlegi helyzet csak még passzívabbá tette őket – magyarázta egyikük, aztán amikor az esélyekről kérdeztük, inkább tovább dobta a kérdést a kollégájának. – Ő jobban ért a focihoz. Nekem Bulgária a jobb csapat, maguknak Magyarország. Ez így van rendjén.”

A bolgár újságokban egyelőre a jegyértékesítéssel foglalkoznak

„Magyarország most jobb csapatnak tűnik, de az segíthet, hogy egy meccsen, nálunk dől el a továbbjutás. Futball-láz viszont tényleg nincs nálunk.”

S hogy ki lehet a legjobbjuk?

No, erre már szinte egyszerre érkezik a válasz.

„Kiril Deszpodov.” A Cagliaritól Bulgáriába, a Ludogorec Razgradhoz kölcsönadott 23 éves csatárnak eddig egyetlen felnőttválogatott meccse van, azon gólt nem szerzett. Mégis nagy reményeket fűznek hozzá. Nem is annyira a csütörtöki meccs, mint inkább a bolgár válogatott jövője szempontjából. A bolgár jelen focihősökben jóval szerényebb, mint amihez szoktak.

„Nincs messze tőlünk a stadion, régebben, ha úgy volt, szívesen mentem meccsekre is, de azok az idők elmúltak – veszi vissza a szót az idősebbik recepciós, majd ténylegesen elrévedő tekintettel kezdi sorolni a neveket: – Sztoicskov, Balakov, talán utolsók között Berbatov. Igen, megváltoztak az idők, de persze remélem, hogy nyerünk.”

Melyik út vezet az Eb-re? (Fotó: Szabó Miklós)

Aztán egyszer csak egy klubnév is elhangzik vendéglátóink szájából. De nem bolgár, hanem magyar! A Ferencvárosé.

„Játékosnevet nem tudnék mondani, de az edzőjük, Szerhij Rebrov remek futballista volt, és úgy hallom, edzőnek sem rossz. Tavaly a Ludogoreccel játszottak, ugye? Emlékszem, Budapesten nagyon nyertünk, de az már a második meccs volt. Hazai pályán nem tudtunk nyerni ellenük egyszer sem, pedig a selejtezőben is találkozott a két csapat – vette át a szót ismét a másikuk. Majd hozzátette, a látottak alapján szerinte Kelet-Európa egyik, ha nem legjobb csapata lehet most az FTC. – Tudom, hogy idén bejutottak a Bajnokok Ligája csoportkörébe is, kíváncsi leszek rájuk, jó benyomást keltettek már tavaly is. Ha a magyar válogatott is hasonló stílusban játszik, tényleg jobb esélyeik lehetnek, mint nekünk.”

Ami Marco Rossi csapatát illeti, szerdán még odahaza edz a keret, majd csak délután indul el Szófiába, ahol a mérkőzés előtt egyetlen sajtótájékoztató szerepel a programban. Ez sem épp szokásos, ám a koronavírus-járvány miatt talán az egyetlen járható út.

Ha már fociláz nem lengi be egyelőre a bolgár–magyar meccset Szófiában, másmilyen se tegye.

AZ EB-PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
A-LIGA

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45: Bulgária–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Izland–Románia (Tv: Sport1)
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45: Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), **Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Loic Nego (Mol Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros)
Támadók: Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), *Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)
*Sallai Roland csak a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn állhat a szakmai stáb rendelkezésére
**Gulácsi Péter a Szerbia elleni NL-mérkőzés után utazik vissza klubcsapatához

A BOLGÁR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Nikolaj
Mihajlov (Levszki), Plamen Iliev (Ludogorec), Georgi Georgiev (Cserno More), Martin Lukov (Lokomotiv Plovdiv)
Védők: Vaszil
Bozsikov (Slovan Bratislava – Szlovákia), Sztrahil Popov (Hatayspor – Törökország) Anton Negyalkov (Ludogorec), Georgi Terziev (Ludogorec), Cicinho (Ludogorec), Krisztian Dimitrov (Hajduk Split – Horvátország), Valentin Antov (CSZKA Szófia), Dimitar Velkovszki (Cercle Bruges – Belgium)
Középpályások: Georgi Kosztadinov (Arszenal Tula – Oroszország), Todor Nedelev (Botev Plovdiv), Krisztijan Malinov (OH Leuven – Belgium), Galin Ivanov (CSZKA 1948), Alekszandar Cvetkov (Beroe), Birszent Karagaren (Lokomotiv Plovdiv), Janisz Karabeljov (Szlavija), Filip Krasztev (Szlavija), Boriszlav Conev (Levszki), Dominik Jankov (Ludogorec)
Támadók: Kiril Deszpodov (Ludogorec), Bozsidar Kraev (FC Midtjylland – Dánia) Dimitar Iliev (Lokomotiv Plovdiv), Szpasz Delev (Arda Kardzsali), Iszmail Isza (Cserno More), Georgi Jomov (CSZKA Szófia)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó) és Szabó Miklós (fotó)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában