BL: a KEK-győztes, a BEK-döntős, a rekordhalmozó és a többiek – NSO

Ezt olvasta már?

Van köztük korábbi európai kupagyőztes csapat; akad a névsorban BEK-döntős klub; találunk a tablón 30-szoros bajnokot; a hazájában az utóbbi hónapokban rekordot rekordra halmozó, évszázados története legszebb évét maga mögött tudó egyletet; olyat, amelyet még a 19. században alapítottak, és olyat is, amelyik csupán hat éve létezik, de már harmadszor lett hazája bajnoka. Tizenkét csapat már ismert a labdarúgó Bajnokok Ligája 2021–2022-es mezőnyéből, és bár a végső győztes aligha közülük kerül ki, érdemes végigfutni a névsoron, hiszen a leendő magyar bajnok könnyen beléjük futhat a selejtezőben – ahogyan legutóbb a Ferencváros a svéd, majd a norvég bajnokba. Nézzük hát, kik ők!

A norvég bajnokság rekordjait átíró Bodö/Glimt (Fotó: AFP)
David Kipiani és Ramaz Sengelija a jenai kaput ostromolja
az 1981-es KEK-döntőben (Fotó: Képes Sport)

A KORÁBBI KEK-GYŐZTES
Grúzia bajnoka: DINAMO TBILISZI

Tavasszal már 40 esztendeje lesz, hogy a grúz (egyben szovjet) futballtörténelem kiválóságai, David Kipiani, Ramaz Sengelija, Vitalij Daraszelija – egyikük sem él már –, Tengiz Szulakvelidze és Alekszandr Csivadze nevével fémjelzett Dinamo Tbiliszi megnyerte a Kupagyőztesek Európa-kupáját. Sok minden történt azóta, például megszűnt a Szovjetunió; a Dinamo immár az önálló grúz bajnokság és kupa győzelmi rekordere (18, illetve 13 elsőséggel), és bár azt a bizonyos 1981-es KEK-diadalt (a döntőben 2–1 az NDK-beli CZ Jena ellen) semmivel sem tudta felülmúlni, egyszer Grúzia képviseletében is eljutott már egy csoportkörig (UEFA-kupa, 2004), háromszor pedig csak a selejtező utolsó körében bukott el.

A javarészt grúz erőkből álló Dinamo elsősorban remek védekezésének köszönhetően védte meg bajnoki címét: a 18 forduló során csupán kilenc gólt kapott.

A mostani sikerért egy kisebb spanyol különítmény is megtette a magáét. Akadt a keretben spanyol játékos is, de elsősorban az edzői stáb munkájára gondolunk – a vezetőedzőt, a Valenciával játékosként 2004-ben bajnokságot és UEFA-kupát nyerő Xisco Munozt decemberben el is happolta az angol élvonalba visszakapaszkodni igyekvő Watford.

A 2021-es BL-selejtezőknek jelen állás szerint a korábbi 69-szeres grúz válogatott Georgi Nemsadzéval vágnak neki – és már nem számíthatnak a legutóbbi házi gólkirályra, Nodar Kavtaradzéra, aki télen nem máshová: Mezőkövesdre igazolt.

A KORÁBBI BEK-DÖNTŐS
Svédország bajnoka: MALMÖ FF

A Malmö nagy meneteléséhez még a Dinamóénál is régebben, az 1978–1979-es idényben állt díszsorfalat Európa: a kék-fehérek – máig egyetlen észak-európai klubként – a Bajnokcsapatok Európa-kupájának döntőjéig jutottak, és ott is csak 1–0-ra kaptak ki a fénykorát élő angol Nottingham Foresttől.

Jon Dahl Tomasson hároméves sem volt még akkor. Nem véletlenül választottuk őt „mérőszalagnak”: a dán válogatott történetének (holtversenyes) gólrekordere (112 mérkőzés/52 gól) idestova egy évtizede edzősködik, és ahogy megkapta első vezetőedzői megbízatását, azonnal bajnokot faragott a csapatából – történetesen a svéd bajnoki rekorder Malmőből.

Tomasson meg is kapta az év edzője címet – és természetesen nem ő volt az egyetlen malmői ünnepelt a 2020-as Allsvenskan díjátadóján: a 21 éves Anel Ahmedhodzic az év legjobb védője és a bajnokság legjobb fiatal játékosa lett, a csapatkapitányt, a dán Anders Christiansent pedig az idény legjobb játékosának (valamint a legjobb középpályásnak) választották meg.

Jon Dahl Tomasson egy tavaly őszi európai kupameccsen (Fotó: AFP)

A REKORDDÖNTÖGETŐ
Norvégia bajnoka: BODÖ/GLIMT

Hetekkel ezelőtt biztossá vált, hogy olyasmi történik a norvég futballban, amire korábban nem volt példa: a Norvégia szárazföldi területének mintegy 35 százalékát kitevő Észak-Norvégia adja az ország 2020-as bajnokát. Mi is megénekeltük már a Bodö/Glimt meseszerűen alakuló évét, jeleztük, hogy dőlnek, dőlögetnek a bajnokság rekordjai – és most már ismertek a csúcsokhoz tartozó pontos számok is: (1) az első 10 forduló százszázalékos teljesítéséhez jött a 30 fordulós norvég bajnokságok történetének legtöbb győzelme (26), legmagasabb pontszáma (81) és legtöbb szerzett gólja (103).

Számos hőse volt a „sárga fogkefések” gyönyörű évének, kezdve Kjetil Knutsen vezetőedzővel, de ha egyetlen játékos kiemelése lenne a feladatunk, akkor csakis Kasper Junkert választhatjuk. A 26 éves dán támadó korábban egy idényen belül hatnál több gólra nem volt képes – most 27-tel lett gólkirály! A statisztikák szerint 74 percenként talált a kapuba, három mesterhármas és négy dupla fűződött a nevéhez, továbbá 11 gólpassz – lehet, hogy hamarosan már nem is a Glimtben lesz gólfelelős?!

A MEZŐNY BAJNOKI CSÚCSTARTÓJA
Finnország bajnoka: HJK

A 30 országos bajnoki cím akkor is tekintélyt parancsoló, ha „csak” Finnországban söpörte be őket egy csapat: az alakuló 2021–2022-es BL-mezőnyben mindenesetre a Helsingin Jalkapalloklubi (HJK) a pillanatnyi csúcstartó, és ha végigpásztázunk az európai látóhatáron, mindössze 14 sikeresebb bajnokcsapatot találunk nála (a rend kedvéért: a skót Rangers és az északír Linfield vezet 54-54 országos bajnoki címmel, és a 30+-osok között ott található a 31-szeres magyar bajnok Ferencváros is).

A HJK neve amúgy felbukkant már a BL csoportkörében (1998–99), és egy rekord mindmáig fűződik a nevéhez: a walesi Bangor City ellenii 10–0 (2011, selejtező, 2. kör) egyelőre felülmúlhatatlan különbségű siker az 1992-től íródó BL-érában – a fiatal Teemu Pukki két gólt vállalt abból a förgetegből (és mivel néhány héttel később a Schalkénak is beköszönt, a gelsenkircheniek gyorsan le is igazolták).

Ami Pukki mai utódait illeti, az Ausztriából hazatérő rutinos Roope Riski 16 találattal gólkirály lett, és mind az idény legjobb csatára, mind az idény legjobb futballistája díjat bezsebelte. Rajta kívül Daniel O’Shaughnessy (a legjobb védő) és Toni Koskela (legjobb edző) kapott elismerést a Veikkausliiga év végi gáláján.

NIKOLAI ALHO BAJNOK LETT A HJK-VAL – MAJD AZ MTK-BA IGAZOLT 

 

A MEZŐNY LEGFIATALABB KLUBJA
Lettország bajnoka: RIGA FC

Bár a Skonto bajnoki aranyszériája még jó ideig nem forog veszélyben (14 bajnoki cím zsinórban 1991 és 2004 között), a néhány éve csődbe ment nagy múltú rigai klub nevét manapság csak a róla elkeresztelt stadionja miatt emlegetik – ott játssza hazai meccseit a lett futball új uralkodója, az FC Riga.

Az egyletet 2014-ben jegyezték be két rigai klub, a Caramba és a Dinamo összeolvadása után, 2016-ban már az élvonalban játszott, 2018 óta folyamatosan bajnok, és 2019-ben csupán egy gólon múlt, hogy bejusson az Európa-liga csoportkörébe.

A rigaiak ambícióit jelzi, hogy öt brazilt is pályára küldtek a legutóbbi bajnokságban, de akadt albán, cseh, szerb és ukrán kulcsemberük, nem is beszélve a kongóiakról, akik közül Kule Mbombo 12 góllal házi gólkirály lett.

A MEZŐNY LEGÖREGEBB KLUBJA
Írország bajnoka: SHAMROCK ROVERS

Amikor az imént méltatott FC Riga megszületett, a Shamrock Rovers már túl volt megalapítása 115. évfordulóján is, és országos rekordot jelentő 17 bajnoki cím csillogott a vitrinjében. Azóta csupán egy került melléjük, a mostani, amelyre viszonylag sokat, kilenc évet várt a klub – ezt viszont veretlenül hódította el.

A zöld-fehérek karnyújtásnyira voltak az 1925-ös nagy bravúrjuk megismétlésétől, a „veretlen duplától”, csakhogy a kupadöntőben nyakon csípte őket a bajnoki címe elveszítése miatt bosszúra szomjazó Dundalk…

Ettől persze még a mostani a klubtörténet egyik legszebb idénye volt, amit érzékeltet, hogy a 36 éves menedzser, Stephen Bradley kiérdemelte az év legjobb edzőjének járó elismerést, az év csapatába pedig öt Shamrock-játékos is bekerült – közülük Jack Byrne 2020 legjobb ír futballistája lett. A Manchester Cityben nevelkedő, Anglián kívül Hollandiában és Skóciában is légióskodó 24 éves középpályás kilenc találattal a házi gólkirályi címet is eltette.

A SHAMROCK 18. BAJNOKI CÍMÉT KIHARCOLÓ LEGÉNYSÉG

A LEGUTÓBBI BAJNOKI CÍME ÓTA A LEGTÖBBET VÁRAKOZÓ
Kazahsztán bajnoka: FK KAJRAT

Pénzügyi összeomlás, csőd, száműzetés az első ligából – sok minden belefért abba a több mint másfél évtizedbe, amíg a Kajrat hiába vágyakozott a kazah bajnoki címre. 2013-tól aztán rendeződtek a dolgok, a csapat – alkalmanként magyar légiósokkal (Elek Ákos, Eppel Márton) – rendre a dobogón végzett, de ahhoz, hogy ne szoruljon bele az „örök második” szerepkörbe, alighanem kellett egy edzői kinevezés is.

A fehérorosz Alekszej Spilevszkij németországi, egyebek mellett az RB Leipzig utánpótlásában lehúzott öt év minden tapasztalatával felvértezve látott munkához 2018 telén – kinevezésekor még csak 30 éves volt, a kazah élvonal történetének legfiatalabb vezetőedzőjeként mutatták be –, és a munka beérett: 2020-ban sikerült megtörni az Asztana hatéves bajnoki uralmát.

Az almati csapat hazai erőit jó néhány rutinos légiós egészítette ki, nyáron felbukkant a keretben például a világjáró brazil, Vágner Love, aki 36 esztendősen is jó volt hét bajnoki gólra – ezzel második lett Abat Ajmbetov (10) mögött a házi góllövőlistán.

A LEGIZGALMASABBAN CÉLBA ÉRKEZŐK EGYIKE
Fehéroroszország bajnoka: SAHTYOR SZOLIGORSZK

A 2020-as fehérorosz bajnokság tavaszi, nyári hírei bejárták a világsajtót – emlékezhetünk, a kontinensen egyedül ebben az országban vállalták a kétes dicsőséget, hogy nem állnak le a koronavírus-járvány miatt –, és bár az érdeklődés hamarosan alábbhagyott, a finis forgatókönyve „médiaképes” volt.

Az utolsó forduló előtt még a BATE vezetett, és annak ellenére bajnoknak tűnt, hogy csak 0–0-t játszott a Dinamo Minszk vendégeként – csakhogy a nagy rivális párhuzamosan zajló meccsén volt némi hosszabbítás, és a 92., valamint a 98. percben szerzett gólokkal a Sahtyor Szoligorszk legyűrte az FK Minszket (4–2), és ezzel egypontnyi előnnyel bajnok lett.

A Sahtyor kapta a legkevesebb gólt (21) az idényben, nem meglepő, hogy a csapat egyetlen díjazottja Alekszandr Gutor kapus volt az év végi gálán. Amúgy az ő 2020. januári szerződtetése mintegy megelőlegezte a Sahtyor bajnoki címét, hiszen a kapuvédő korábban a BATE-val (ötször), 2019-ben pedig a Dinamo Breszttel is aranyérmes lett.

A LEGIZGALMASABBAN CÉLBA ÉRKEZŐK MÁSIKA
Litvánia bajnoka: FK ZALGIRIS

Hasonlóan izgalmasan alakult a litván finis, azzal a különbséggel, hogy az utolsó forduló előtt a második helyen álló Zalgirisnak az akkori éllovast, az előző három kiírást megnyerő Suduvát kellett legyőznie a bajnoki címért. A francia Hugo Vidémont duplájára építve sikerült megoldani a feladványt (3–0), és a Zalgiris nemcsak bajnok lett, hanem nyolcadik elsőségével utolérte a litván örökranglista első helyén álló, már nem létező FBK Kaunast is.

Vidémont végül gólkirály lett, és ha már e listánál tartunk: a harmadik helyen az egykor évekig Magyarországon légióskodó, most éppen, 35 évesen a bronzérmes Kauno Zalgirist nyolc góllal erősítő Linas Pilibaitis végzett.

LÉGIÓSOK NÉLKÜL CSINÁLTÁK VÉGIG
Észtország bajnoka: FC FLORA

Leszámítva a koronavírus-járvány miatti kényszerű leállást és átszervezést, nem történt rendkívüli esemény az észt bajnokságban: a rekorder Flora megszerezte a 13. bajnoki címét, utcahossznyi előnnyel végzett az első helyen, és a válogatott Rauno Sappinen 26 góllal besöpörte a gólkirályi címet is. Illetve egyvalami azért újdonság volt az utóbbi évekhez képest: a legsikeresebb észt klub 2011 óta először volt képes megvédeni a bajnoki címet.

Feltétlenül említést érdemel, hogy a mindössze 33 éves vezetőedző, Jürgen Henn irányította csapat – akárcsak egy évvel korábban – légiósok pályára küldése nélkül dolgozta végig a bajnoki évet, egyedüliként a cikkünkben szereplő téli bajnokok közül.

A MEGÁLLAPÍTOTT ARANYÉRMES
Izland bajnoka: VALUR

Az 1940-es évek óta nem élt olyan sikeres időszakot a Valur, mint mostanság: az elmúlt négy bajnoki kiírásból hármat megnyert. A 2020-as aranyérem már a 23. volt a klub történetében, ezzel a második helyen áll a KR (27) mögött az izlandi rangsorban.

Az izlandi volt az egyetlen a naptári évet követő bajnokságok közül, amelyet a koronavírus-járvány miatt félbeszakítottak, de a Valur – soraiban a 74-szeres válogatott kapussal, Hannes Halldórssonnal és az Újpesttől kölcsönvett, a bajnokságban 7 gólig jutó Aron Bjarnasonnal – olyan tetemes előnnyel vezetett négy fordulóval a vége előtt, hogy nem érhette kifogás az átlagpontszámok alapján történt „bajnoki kinevezését”.

AZ EGYETLEN, AKI MÁR ELŐSELEJTEZNI IS FOG
Feröer bajnoka: HB TÓRSHAVN

Az eddig említett klubok mind az első fordulóban, a leendő magyar bajnokkal egy időben kezdik majd a Bajnokok Ligája selejtezőjét, azonban a feröeri bajnok, egyben kupagyőztes Havnar Bóltfelag (HB) – Andorra, Koszovó és San Marino aranyérmesének társaságában – már az előselejtezőben pályán lesz.

Nagyon messze vagyunk attól, hogy ismerjük a leendő ellenfelek nevét, de arra máris fogadhatunk, hogy hármuknak együtt nem lesz annyi trófeája, érme, amennyivel a feröeri futball 1904-ben vízre bocsátott zászlóshajója szeli a tajtékos északi habokat: 24 bajnoki cím, 25 bajnoki ezüst, 28 kupadiadal, 13 kupaezüst, három szuperkupa.

EURÓPAI BAJNOKCSAPATOK 2020 – NAPTÁRI ÉV SZERINTI BAJNOKSÁGOK
ORSZÁG BAJNOK BAJNOKI CÍMEINEK SZÁMA A KLUBALAPÍTÁS ÉVE
Észtország Flora 13 (címvédés) 1990
Fehéroroszország Sahtyor Szoligorszk 2 (15 év után) 1961
Feröer HB Tórshavn 24 (2 év után) 1904
Finnország HJK 30 (2 év után) 1907
Grúzia Dinamo Tbiliszi 18 (címvédés) 1925
Izland Valur 23 (2 év után) 1911
Írország Shamrock Rovers 18 (9 év után) 1899
Kazahsztán Kajrat FK 3 (16 év után) 1954*
Lettország Riga FC 3 (címvédés) 2014
Litvánia Zalgiris 8 (4 év után) 1947
Norvégia Bodö/Glimt 1 1916
Svédország Malmö FF 21 (3 év után) 1910

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában