A NER 13. évére az MLSZ elhatározta: most már tényleg itt az ideje az utánpótlásfejlesztésnek

Ezt olvasta már?

Megtartotta éves közgyűlését a Magyar Labdarúgó-szövetség. Most is megállapították, hogy akadémia rendszeré a jövő, mint mindig.

Csányi Sándor elnök betegség miatt távol maradt, de megtartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) pénteken, amelynek fő konklúziója az volt, hogy az utánpótlásfejlesztésre kell koncentrálni a magyar futballban – írja az MTI.

A közgyűlésen elhangzott: „erős pénzügyi ösztönzés lesz” az élvonalban, hogy legalább egy 21 év alatti játékos a pályán legyen a meccseken, ehhez hasonlóan az NB II.-ben U20-as, az NB III.-ban pedig az U19-es játékosok szerepeltetését helyezik előtérbe. „A cél az lenne, hogy egy akadémiai csapat 21 tagjából legalább három eljusson az élvonalig” – mondta a Csányit helyettesítő Vági Márton főtitkár, majd az elnök üzenetét hozzátéve úgy fogalmazott:

12 év kiemelt kormányzati támogatás és az MLSZ szakmai segítsége után joggal elvárható, hogy 33 mérkőzésből 20-22 találkozón szerepeljen utánpótláskorú labdarúgó.

Vági kiemelte: a legjobb minőségű szakemberek kellenek az utánpótlásba, példaként pedig azt említette, hogy „ha egy U13-as csapatnál a győzelem a legfontosabb, s ezért túlzottan defenzív futballra nevelik a fiatalokat”.

Anyagiakkal viszont nincs gond: 2022 végére 10 milliárd forint fölé nőhet az MLSZ kumulált eredménye, a TAO-keret pedig továbbra is 45,7 milliárd forint, amelyből 15,1 milliárdot ingatlanfejlesztésre, 30,6 milliárdot működési támogatásra fordítottak. Vági kiemelte:

Magyarországon 2010-től 1348 új pálya létesült, 2784-et pedig felújítottak.

(Ez azt jelenti, hogy a NER 12 évének 4 383 napjára 4 132 futballpálya-beruházás jutott.)

Kitértek a koronavírus-járványra is. Csányi Sándor megköszönte a kluboknak, „hogy végig fegyelmezetten betartották a járványügyi intézkedéseket. Nekik köszönhető, hogy a magyar futball el tudta kerülni a pandémia súlyos következményeit.” Vági Márton elmondta: 13 ezer tesztet végeztek, az átoltottsági arány pedig 85 százalékos az NB I.-ben.

A főtitkár kiemelte a Ferencváros teljesítményét is, amely zsinórban harmadik évben volt csoportkörös a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában, valamint az NB I. 2,79-es meccsenkénti gólátlagát. Emellett méltatta a videóbírót (VAR) is, amelynek a pontossága 97,4 százalékos volt az elmúlt évben.

Végül a tavalyi Európa-bajnokság is szóba került: a négy budapesti mérkőzésen 235 ezren voltak, csak a magyar fővárosban volt telt ház, a közönség 58 százaléka magyar volt – mondta Vági Márton. Igaz, csak Magyarországon lehettek tele a stadionok, hiszen mindenhol máshol ezt járványügyi szankciók korlátozták.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában