A FIFA tönkreteheti az UEFA-t – közeleg a „futballforradalom”?

Ezt olvasta már?

Kórházba került Törőcsik András

Az Újpest 65 éves legendás labdarúgója, Törőcsik András péntek este belázasodott és köhögni kezdett. Mindezt a gyúrója, Pintér István vette észre, emiatt a betegeskedő...

Fáj Rebrov torka, mindenki a teszt eredményére vár

Szerhij Rebrov a kispadról irányította csapatát az MTK ellen 2-0-ra megnyert szombati örökrangadón, majd az FTC ukrán edzője nyilatkozott is a televíziónak, de a...

Korábban sokszor végződött halállal a vasárnapihoz hasonló Forma-1-es horrorbaleset

Kevésen múlt, hogy tragédia helyett egy csodás megmenekülésről maradjon emlékezetes a Forma-1 legutóbbi versenye, a vasárnapi Bahreinben megrendezett nagydíj. Összegyűjtöttünk néhányat a Romain Grosjeanéhoz...

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Romain Grosjean biztos abban, hogy a glória mentette meg az életét. Az utóbbi évek egyik legrémisztőbb balesete következett be a Formula–1-es szezon 15....

A Sky News megtudta, hogy a támogatók 6 milliárd dolláros (4,6 milliárd fontos) összeget terveznek invesztálni az új liga megszervezésébe. Angliából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból és Spanyolországból már több mint egy tucat csapat érdeklődik komolyan, mindannyian szívesen lennének a 18 csapatosra tervezett mezőny alapítói között.

Angliából a Big Six mind a hat egyesülete (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham) érdeklődik, de az alapterv szerint csak öt férne be.

A források szerint a FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség támogatja a tervet – ami azért meglepő, mert az Európai Premier League nem tenne jót az UEFA Bajnokok Ligájának.

Az alapelképzelés szerint a 18 csapat játszana egy kétkörös alapszakaszt, majd a legjobbak kieséses rendszerben tovább játszanának.

A pénzdíjra több száz millió fontot szánnak.

Az egyik főtámogató a JP Morgan nevű amerikai óriásbank, amely a hatmilliárd dollárnyi támogatást (kölcsönt) a torna által generált majdani haszonból kapná vissza. Várhatóan más bankok is szívesen csatlakoznának az új projekt finanszírozásához, amely a világ egyik legnagyobb költségvetésű éves sporteseményévé válhat.

Egyelőre nem világos, hogy az új tornát támogatná-e az UEFA, de a kiszivárgott hírek szerint inkább nem, mint igen. Ha sikerülne mégis megnyerni az Európai Labdarúgó-szövetséget, akkor valószínűleg a Bajnokok Ligája továbbfejlesztett változataként fog megszületni. Mások emlékeztettek arra, hogy a FIFA és az UEFA között nem éppen harmonikus a viszony, s a FIFA, hogy erőpozícióját fenntartsa, adott esetben hajlandó közreműködni abban, hogy az UEFA elveszítse legjobban fizető vállalkozását. Utóbbi megtörténte esetén rengeteg jogvitára van kilátás.

Az Európai Premier League-et akár már 2022-ben bevezetnék a terv leglelkesebb pártolói, ugyanakkor az UEFA 2024-től tervezi megújítani a Bajnokok Ligáját.

Lehet, hogy túl későn?

Az angolokon kívül mely egyesületek érdeklődnek?

Állítólag Spanyolországból a Barcelona és az Atletico Madrid, valamint a Real Madrid, amely minél hamarabb beindítaná a sorozatot. Valószínűleg a Paris Saint-Germain, a Juventus és a Bayern München is beszállna.

A német sajtóorgánumok szerint a jelenlegi projekt korábbi változata majdnem pontosan két évvel ezelőtt készült, abban 11 „alapító” csapat, számos „vendég” szerepelt.

Ebben a tervben az alapító klubok 20 évig nem eshetnek ki, ellenben a „vendégek” köre az egyes idények végén változhat, attól függően, hogy milyen bajnoki helyezést érnek el.

Újra csak a brit sajtót idézve: az európai labdarúgás ilyen amerikai stílusú megközelítése tükrözné a sportág változó hatalmi bázisát, miután az Egyesült Államokbeli tulajdonosok erőteljesen beáramlottak az angol futballba a 21. században

A Manchester United legnagyobb részvényese továbbra is a Glazer család. Az Arsenal egy amerikai székhelyű üzletember tulajdonában van; a Liverpool anyavállalata, a Fenway Sports Group is amerikai.

A tervet jól ismerők cáfolják, hogy az Európai Premier League szereplői kivonulnának az országos bajnokságokból. Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy egy európai élklub egy idényben csak a két legfontosabb sorozatban (bajnokság, EPL) 65-70, vagy még több mérkőzést vállaljon. Ezzel lehet összefüggésben, hogy nemrégiben a Liverpool és a Manchester United az angol Premier League reformját szorgalmazta – sikertelenül.

Nyitókép: MTI/EPA/Nigel Roddis

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Törőcsik András is elkapta a koronavírust

Ahogy már az Index is megírta, az Újpest 65 éves, 45-szörös válogatott labdarúgója, Törőcsik András péntek este belázasodott és köhögni kezdett, emiatt pedig szombaton...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -