A FIFA tönkreteheti az UEFA-t – közeleg a „futballforradalom”?

Ezt olvasta már?

Kiénekelték a sajtot a Barcelona szájából, örülhetnek Madridban | Rang

Az FC Barcelona hiába vezetett 2-0-ra a félidőben, végül 3-3-ra végzett a Levante vendégeként a La Liga 36. fordulójában. Jordi Alba beívelését Lionel Messi félfordulatból...

Hivatalos: alapember távozik a Juventus csapatától

Minden nap szódabikarbónát dörzsölt a körmébe 2 héten át, elképesztő, hogy mi lett az eredménye ...

F1: Ettől a statisztikától sírni fog a Red Bull | Vezess

Noha úgy tűnik, hogy a Red Bull nagyon is versenyképes autót épített a 2021-es szezonra, az első négy futam után...

Bottas a balesetről: Nem tudom, mire gondolt Russell — F1VILÁG.HU

This website is unofficial and is not associated in any way with the Formula 1 companies. F1, FORMULA ONE, FORMULA 1, FIA FORMULA ONE...

A Sky News megtudta, hogy a támogatók 6 milliárd dolláros (4,6 milliárd fontos) összeget terveznek invesztálni az új liga megszervezésébe. Angliából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból és Spanyolországból már több mint egy tucat csapat érdeklődik komolyan, mindannyian szívesen lennének a 18 csapatosra tervezett mezőny alapítói között.

Angliából a Big Six mind a hat egyesülete (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham) érdeklődik, de az alapterv szerint csak öt férne be.

A források szerint a FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség támogatja a tervet – ami azért meglepő, mert az Európai Premier League nem tenne jót az UEFA Bajnokok Ligájának.

Az alapelképzelés szerint a 18 csapat játszana egy kétkörös alapszakaszt, majd a legjobbak kieséses rendszerben tovább játszanának.

A pénzdíjra több száz millió fontot szánnak.

Az egyik főtámogató a JP Morgan nevű amerikai óriásbank, amely a hatmilliárd dollárnyi támogatást (kölcsönt) a torna által generált majdani haszonból kapná vissza. Várhatóan más bankok is szívesen csatlakoznának az új projekt finanszírozásához, amely a világ egyik legnagyobb költségvetésű éves sporteseményévé válhat.

Egyelőre nem világos, hogy az új tornát támogatná-e az UEFA, de a kiszivárgott hírek szerint inkább nem, mint igen. Ha sikerülne mégis megnyerni az Európai Labdarúgó-szövetséget, akkor valószínűleg a Bajnokok Ligája továbbfejlesztett változataként fog megszületni. Mások emlékeztettek arra, hogy a FIFA és az UEFA között nem éppen harmonikus a viszony, s a FIFA, hogy erőpozícióját fenntartsa, adott esetben hajlandó közreműködni abban, hogy az UEFA elveszítse legjobban fizető vállalkozását. Utóbbi megtörténte esetén rengeteg jogvitára van kilátás.

Az Európai Premier League-et akár már 2022-ben bevezetnék a terv leglelkesebb pártolói, ugyanakkor az UEFA 2024-től tervezi megújítani a Bajnokok Ligáját.

Lehet, hogy túl későn?

Az angolokon kívül mely egyesületek érdeklődnek?

Állítólag Spanyolországból a Barcelona és az Atletico Madrid, valamint a Real Madrid, amely minél hamarabb beindítaná a sorozatot. Valószínűleg a Paris Saint-Germain, a Juventus és a Bayern München is beszállna.

A német sajtóorgánumok szerint a jelenlegi projekt korábbi változata majdnem pontosan két évvel ezelőtt készült, abban 11 „alapító” csapat, számos „vendég” szerepelt.

Ebben a tervben az alapító klubok 20 évig nem eshetnek ki, ellenben a „vendégek” köre az egyes idények végén változhat, attól függően, hogy milyen bajnoki helyezést érnek el.

Újra csak a brit sajtót idézve: az európai labdarúgás ilyen amerikai stílusú megközelítése tükrözné a sportág változó hatalmi bázisát, miután az Egyesült Államokbeli tulajdonosok erőteljesen beáramlottak az angol futballba a 21. században

A Manchester United legnagyobb részvényese továbbra is a Glazer család. Az Arsenal egy amerikai székhelyű üzletember tulajdonában van; a Liverpool anyavállalata, a Fenway Sports Group is amerikai.

A tervet jól ismerők cáfolják, hogy az Európai Premier League szereplői kivonulnának az országos bajnokságokból. Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy egy európai élklub egy idényben csak a két legfontosabb sorozatban (bajnokság, EPL) 65-70, vagy még több mérkőzést vállaljon. Ezzel lehet összefüggésben, hogy nemrégiben a Liverpool és a Manchester United az angol Premier League reformját szorgalmazta – sikertelenül.

Nyitókép: MTI/EPA/Nigel Roddis

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Pénzbüntetést osztott ki az MLSZ a Fradinak és a Honvédnak: ekkora összeget kell kiperkálnia a két klubnak

FIGYELEM! Ha vérételre, vizeletvizsgálatra, laborvizsgálatra mész legközelebb, erről jobb, ha tudsz! ...

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -