Zelenszkij: Védőink előrenyomulnak a Kijevi területen

Ezt olvasta már?

Hétfőn derült ki, hogy  Roman Abramovics orosz oligarcha és az ukrán béketárgyalók mérgezésre utaló tüneteket fedeztek fel magukon a hónap elején Kijevben tartott találkozójuk után. Egy amerikai tisztviselő azonban most cáfolta, hogy mérgezésről lenne szó.

Az ukrán fővárosban tartott találkozót követően Abramovicsnál, valamint az ukrán csapat legalább két magas rangú tagjánál az alábbi tünetek jelentkeztek:

  • kivörösödött szem; 
  • állandó és fájdalmas könnyezés; 
  • bőrgyulladás; 
  • viszketés és hámlás a kézen és az arcon.

Sokan emiatt arra gyanakodtak, hogy megmérgezhették őket a tárgyalás alatt. A Sky News szerint azonban ezt a felvetést cáfolja az amerikai hírszerzés egyik, anonimitást kérő tisztviselője. Ő azt mondta, hogy

értesüléseik szerint nem volt szó mérgezésről, és a fenti tünetek pusztán „környezeti okoknak” voltak betudhatóak. 

Ennek ellenére az ukrán külügyminisztérium közölte: azt javasolták a béketárgyalás résztvevőinek, hogy ne igyanak és ne egyenek semmit, ha személyes találkozóra mennek, valamint semmilyen felülethez ne érjenek hozzá.

Amennyiben tényleg mérgezés történt, akkor további egy dolog különösnek mondható: a Sky News szerint a békedelegáció három, tünetekre panaszkodó tagja csak csokoládét és vizet fogyasztott a helyszínen. Ugyanezt fogyasztotta viszont a békedelegáció egy negyedik tagja is, akinél viszont semmilyen tünet nem jelentkezett a fentiek közül.

A Bellingcat nevű oknyomozó portál szerint a mérgezés célja – ha megtörtént – nem az lehetett, hogy megöljék az érintetteket, hanem pusztán azt szolgálta, hogy megfélemlítsék őket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában