Valóban rosszul halad az orosz invázió Ukrajnában? Nagyon érdekes térkép készült a háborúról

Ezt olvasta már?

A HTKA haditechnikai fórum egyik veterán felhasználója érdekes térképet készített, melyen összehasonlította az Ukrajna ellen bő két hete indított orosz invázió aktuális állását a 2003-as, Irak ellen, amerikai vezetéssel indított invázió 12 nap elteltével látható állásával. Az alábbi térképet a felhasználó engedélyével tesszük közzé:

A képen Európa térképére van rávetítve Irak térképe, nyilván ez egy illusztrációs megoldás, nem pedig a valós földrajzi helyzet. Forrás: HTKA.hu

Csupán az invázió területi hódítását vizsgálva egyáltalán nem jelenthető az ki, hogy az orosz haderő rosszul állna az ukrajnai műveletek lebonyolításával.

Összességében persze nem lehet a 2003-as iraki háborút és az Ukrajnában zajló „különleges katonai műveletek” eredményességét csupán területi hódítás alapján értékelni. A két invázió műveleti céljai teljesen eltérők, a két országban található, stratégiai fontosságú létesítmények, városok elhelyezkedése teljesen különböző, mások a terepviszonyok, más helyzetben van a támadó hátország is, mind morál, mind erőforrások tekintetében.

Mindezen tényezőktől függetlenül azért érdemes lehet megjegyezni, hogy a 2003-as iraki invázió során az Egyesült Államok által vezetett koalíciós erők 196 katonát vesztettek és 551 sebesültjük lett. A 2011-ig tartó megszállás alatt újabb 4825 katona halt meg és 32 776-an sebesültek meg. Ehhez képest Oroszország egy héttel ezelőtt azt közölte, hogy 498 katonát vesztettek és 1597 harcosuk sérült meg, a Pentagon által tegnapelőtt közölt, sokkal reálisabb becslés inkább 2000-4000 fős veszteségről szól.

Az Egyesült Államok egyébként 1 hónap, 1 hét és 4 nap alatt döntötte meg a Szaddam Husszein vezette kormányt és vette be Bagdadot, az Ukrajna elleni orosz invázió még csak 15. napja tart. Ettől függetlenül az látszik, hogy az orosz katonai veszteségek mind élőerő, mind technikai eszközök tekintetében sokkal súlyosabbak lesznek a 2003-as amerikai, brit és egyéb koalíciós veszteségeknél.

A címlapkép illusztráció, egy hadgyakorlaton készült. Fotó: Russian Defence Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában