Ukrán nagykövet: A Fradi számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy menessze az orosz edzőjét

Ezt olvasta már?

Vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni – mondta a Népszavának adott interjúban Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete, aki szerint sokkal kisebb ár ma Ukrajnát megsegíteni fegyverekkel és felszereléssel, mint megvárni, hogy az oroszok elérjék Magyarország határait. Azt is mondta, hogy semmilyen rezsicsökkentés nem igazolhatja ártatlan gyerekek halálát.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai művelet” végrehajtását rendelte el a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az orosz hadsereg minden oldalról támadást indított, Ukrajnában pánikhangulat alakult ki. Tudósítóink a helyszínről számolnak be a helyzetről.

Szövetségesek vagyunk ebben a háborúban – mondta a Népszavának adott interjúban Ljubov Nepop. Szerinte az orosz megszállók cinizmusa nem ismer határokat: „rakétáikkal közigazgatási épületeket és lakóházakat, sőt kórházakat és árvaházakat is lerombolnak. Legfőbb célpontjaik azok a nagyvárosok, ahol nagy számú orosz nyelvű lakosság él. Ennyit Moszkva szemfényvesztéséről, hogy meg akarja védeni őket.”

Ukrajna budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy hálásak a magyar kormánynak, hogy támogatja az Oroszország elleni szankciókat, és azért is, hogy felajánlotta sebesült katonák gyógyítását és segítséget nyújt a háború elől menekülő ukránoknak.

Az ukrán nagykövet hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem elegendő az, amit Magyarország és más partnereink tesznek. Nem kérik, hogy magyar katonák vagy más NATO-tagállamok katonái harcoljanak helyettük, de támogathatják Ukrajnát azzal, hogy politikai és szankciós nyomás alá helyezik Oroszországot, és segítik pénzügyileg is az ukránokat.

„A háború, amelyben a támadók atomerőműveinket is elfoglalják, közeledik a világhoz, és Ukrajna csak az első állomása. Sokkal kisebb ár ma Ukrajnát megsegíteni fegyverekkel és felszereléssel, mint megvárni, hogy az oroszok elérjék Magyarország határait” – érzékeltette a probléma nagyságrendjét a nagykövet.

Ljubov Nepop szerint itt az ideje a világ „deputyinizálásának”. Megemlítette, hogy a Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko világhírű operaénekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit. „A magyar Fradi focicsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy ugyanígy tegyen orosz edzőjével” – üzente.

Ne hívjanak meg orosz művészeket, ne nézzenek orosz filmeket! Semmilyen Nemzetközi Beruházási Bank, semmilyen Paks 2, gázügy, rezsicsökkentés vagy orosz vakcina nem igazolhatja ártatlan gyermekek szégyenletes halálát. Vannak bűnök, amiket nem lehet válasz nélkül hagyni. Ha szemet hunyunk az embertelenség és a barbárság felett, bele tudunk-e nézni saját gyermekeink szemébe, s örülni az alacsony gáztarifáknak?

A nagykövet az ukrán elnökhöz hasonlóan kérte a NATO-t, hogy zárják le a légteret Ukrajna felett, mint mondta, „a többit mi magunk elvégezzük”.

Az orosz ukrán-háborúról itt követheti a folyamatos tudósításunkat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában