Több mint 2,1 millió ember menekült Ukrajnából Lengyelországba – Orosz-ukrán háború

Ezt olvasta már?

Az orosz védelmi minisztérium hajnali 5 órai határidőt szabott a körülzárt Mariupolnak a megadásra, de az ukrán védők nem adták át a várost. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy “szó sem lehet” megadásról, és ismét humanitárius folyosó megnyitását kérte az élelem és fűtés nélkül maradt lakosság kimenekítésére. A hetek óta lőtt, Azovi-tenger melletti Mariupol után az orosz hadsereg következő célpontja a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza lehet.

Az oroszok vasárnap este egy kijevi bevásárlóközpontot lőttek, a tűz átterjedt a szomszédos házakra is. A francia AFP újságírója szerint a robbanásban legalább hatan meghaltak – írja összefoglalójában a The Guardian.

Kijevben 35 órás kijárási tilalmat hirdettek este 8 órától szerda reggel 7 óráig – értesült a BBC kijevi tudósítója. Aki kinn tartózkodik és nincs különleges engedélye, ellenségnek tekintik.

Az északkelet-ukrajnai Szumi városában egy vegyi üzemben ammóniaszivárgás történt, ami a 2,5 kilométeres körzetében élőket érinti. Az orosz ágyúzás következtében megsérült egy 50 tonna kapacitású ammóniatartály – közölte Dmitro Zsivitszkij polgármestere ma reggel a Telegram oldalán. Egy dolgozó megsérült. Az ammóniát nagyrészt műtrágya előállítására használják, maró hatású, szemben-szájban fájdalmat, súlyosabb esetben égési sérülést okozhat.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Oroszország nem intézett támadást semmilyen vegyipari létesítmény ellen Ukrajnában – írta az Interfax. A védelmi tárca ugyanakkor megerősítette, hogy cirkálórakétákkal csapást mértek egy katonai kiképzőközpontra Rivne városában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a CNN-nek adott interjújában azt mondta, hogy “kész a tárgyalásokra” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de figyelmeztetett, hogy ha azok kudarcot vallanak, akkor “az a harmadik világháborút jelentené”.

Kína amerikai nagykövete a CBS-nek adott interjújában ismét tagadta, hogy Kína fegyvereket és lőszert küldött volna Oroszország ukrajnai háborújának támogatására, és Peking “mindent megtesz a válság kiterjedésének megakadályozása érdekében”.

Már több mint 2,1 millió ember menekült Ukrajnából Lengyelországba – közölte hétfőn a lengyel határőrség.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában