Szumi körül orosz, Irpiny és Bucsa körül ukrán hurok szorulhat

Ezt olvasta már?

Szumit majdnem körbevették az oroszok. A 260 ezres város Ukrajna északkeleti részében, az orosz határtól légvonalban alig 20 kilométerre fekszik. Andrij Baranov, a városi tanács tagja a Telex tudósítása szerint azt mondta a BBC-nek, hogy nagyjából 100 ezer ember már elhagyta Szumit. Egyetlen kijárat van, a várostól délre fekvő Poltava felé, a nők és a gyerekek arrafelé távoznak, és itt hozzák be Szumiba a nélkülözhetetlen orvosi felszereléseket. Ezzel együtt az orvosi felszerelésből, valamint üzemanyagból hiány van. A hirado.hu azt írta, hogy Baranov szerint Ukrajna még három-négy hétig tarthatja meg a várost.

Az ukrán fegyveres erők gyűrűbe vették a Kijev mellett nyugatra fekvő Irpiny és Bucsa városokat, valamint Hosztomel falut is, ahova korábban nagy erőkkel törtek be az orosz megszállók. Ezt a hírt Bucsa város önkormányzata osztotta meg Facebook-oldalán szerda reggel – tudósított a 444.hu. Az információt egyelőre független forrás nem erősítette meg. Az orosz tüzérség viszont változatlanul folyamatosan lövi a településeket – számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a bucsai városvezetésre hivatkozva.

Makariv és Spitkij településeket egész éjszaka ágyúzták az oroszok, több lakóház lángra is kapott, több falut a térségben humanitárius katasztrófa fenyeget, nincs élelmiszer, gyógyszer, kifogyta a higiéniai termékekből és bébiételekből Klavdijevóban, Severinyovkában, Berezsivkában és Mikolajivban.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint több kisebb falut (Zahalckij, Halinka, Mircsa) elfoglaltak a támadók. A bucsai tanács hozzátette hivatalos Facebook-oldalán, hogy a megye megszállt falvaiban humanitárius katasztrófa fenyeget.

Az MTI tudósításából kiderül: az ukrán rendőrség szerdán a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékozatott, hogy Irpinyben a Kijev megyei rendőrezred hozzálátott a város megtisztításához a szabotőröktől, de elsősorban a helyi lakosok segítése és evakuálása a fő feladatuk. Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök az UNIAN ukrán hírügynökség szerint közben a Facebookon azt írta, hogy az orosz tüzérség továbbra is folyamatosan lövi Irpiny lakónegyedeit. Szavai szerint a településen a lakóházak és a többemeletes épületek jelentős része megrongálódott vagy romba dőlt. Áldozatokról ugyanakkor nem hozott nyilvánosságra adatokat.

A dél-ukrajnai Melitopol város polgármestere azzal vádolta a megszálló orosz erőket, hogy üzleteket foglaltak el. Ivan Fedorov polgármestert március 11-én vették őrizetbe, de öt nappal később szabadon engedték egy fogolycsere keretében. Szerdai kommentárjában azt mondta, “a helyzet nehéz, mert az orosz katonák hatósági személyeknek mondták magukat, de természetesen nem törődtek az emberekkel és a problémáikkal, csak azzal, hogy elvegyék a pénzt az üzletemberektől, lefoglalják az üzleteiket” – írta a CNN.

A polgármester becslései szerint Melitopol lakosságának 80 százalékának nehézkes az élelmiszer, a gyógyszer, az üzemanyag beszerzése, és nagy nehézséget okoz a készpénzes fizetés.

Az ukrán légierő keleti parancsnoksága közölte, hogy Harkiv megye fölött a légvédelem lelőtt újabb két orosz repülőgépet. A pilóták sorsa egyelőre ismeretlen.

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában