Szijjártó: közel 9000 Ukrajnából menekülő külfödinek segítettünk hazatérni – Orosz-ukrán háború

Ezt olvasta már?

Ukrajna meghiúsította Vlagyimir Putyin gyors győzelembe vetett reményeit, ezért az orosz elnöknek le kellett tennie eredeti céljairól, mondták az AP-nak nyilatkozó elemzők. Elmondásuk szerint Putyin városok lerombolásával a civileken állhat bosszút, amiért nem tudja egész Ukrajnát elfoglalni.

Oroszország több embert és katonai eszközt vesztett az ukrajnai háborúban, mint az elmúlt pár évtized hadműveleteiben, a sok áldozat ellenére azonban nem került közelebb Putyin eredeti célja, egy orosz bábkormány hatalomra juttatása Kijevben. A nyilatkozó katonai szakértők szerint az orosz hadsereg még mindig komoly erőt képvisel, és képes lehet brutális pusztítást véghez vinni az ukrán városokban – idézi a szabadeurópa.hu.

„Putyin nem fog visszalépni, akkor sem, ha szörnyű zűrzavarba keverte magát, hatalmas stratégiai baklövést követett el” – mondta Michael Clarke, a brit székhelyű Royal United Services Institute biztonságpolitikai kutatóintézet korábbi vezetője. „A jellemével nem összeegyeztethető, hogy megpróbálja rendezni a helyzetet, csak az, hogy tovább haladjon a megkezdett úton” – mondta.

Oroszország célja most a városok ostrommal történő elfoglalása, amelyre elemzők szerint 5:1 arányú túlerőre lenne szükség, és az ellenséges terület megtartásához 1000 lakosra 20 megszálló katona kellene.

Ez alapján, mondta Clarke, Oroszországnak szinte a teljes, 900 ezres aktív hadseregét Ukrajnába kellene vezényelnie a győzelemhez. Ennek eredménye egy hosszú hagyományos hadjárat és egy még tovább húzódó gerillahadjárat lenne, amire nem valószínű, hogy a szankciók sújtotta Oroszországnak lennének erőforrásai.

Az elemzők szerint félő, hogy Oroszország ehelyett egy könyörtelen, népirtással felérő légi hadjáratban látja a megoldást, ahogy azt Csecsenföldön és Szíriában tette, hogy számára előnyösebb békefeltételeket kényszerítsen ki. Amerikai tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy ez olyan eszkalációt is magába foglalhat, mint vegyi vagy nukleáris fegyverek bevetése.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában