Megszólalt az IMF: már most 10 százalékos zuhanás vár az ukrán gazdaságra idén

Ezt olvasta már?

Az orosz-ukrán háborús konfliktus miatt Ukrajna GDP-je 10%-kal zuhanhat 2022-ben – állapította meg szokásos éves felülvizsgálata során az IMF. A Valutaalap szerint a tömeges kivándorlás tovább rontja az ukrán gazdasági helyzetet, hosszabb távon is súlyos visszaesést okozhat. A teljes háborús hatás miatt

Ukrajna GDP-je 25-35%-kal eshet vissza a korábbi hasonló tapasztalatokból kiindulva.

Az IMF szerint az ukrán gazdaság 4,8 milliárd dolláros külső finanszírozásra szorulhat, további programok lesznek szükségesek, hogy ezt fedezni tudják. Számításaik szerint az ukrán államadósság a GDP 50%-áról 60%-ára emelkedhet 2022-ben. A Valutaalap szakembere kiemelte, hogy Ukrajna devizatartaléka március elején 27,5 milliárd dollár volt, ami 3,8 havi importot tud fedezni.

Részben a háború következtében az IMF arra számít, hogy a tavalyi 10%-ról idén 20%-ra emelkedik az ukrán infláció. Kiemelték, hogy az ország továbbra is teljesíti nemzetközi törlesztési kötelezettségeit a nehéz helyzet ellenére is, a háború kitörése óta 1,4 milliárd dollárt fizettek ki. Ugyanakkor a háború miatt komoly kihívás jelenleg megfelelő monetáris politikát alkalmazni Ukrajnában.

Címlapkép: Getty Images

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában