Már legalább 79 gyermek halt meg a háborúban

Ezt olvasta már?

Biztonságos, emberséges beléptetés a menekülteknek és soron kívüli kiléptetés a segélyszállítmányoknak, ez jellemzi a magyar–ukrán határátkelőhelyeket – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter szombaton, miután látogatást tett a záhonyi határkirendeltségen.

Varga Mihály elmondta, Ukrajnából

február 24. óta több mint 200 ezer menekült kelt át a két ország közös határszakaszán, a háborús helyzet ellenére a beléptetés nyugalomban és szervezetten zajlik, a cél pedig az, hogy az érkezőket minél humánusabban és gyorsabban be tudják léptetni Magyarországra.

Emlékeztetett, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik. A magyar vámhivatal rögtön a konfliktus első napján kidolgozta a könnyített vámkezelési eljárást, amely – a vámmentesség segítségével – rendkívül gyors beléptetést tesz lehetővé.

A határállomásokon keresztül eddig több mint 1500 segélyszállítmány lépett ki Ukrajnába. Az ilyen szállítmányok ügyintézése gyors, egyszerű és adminisztráció nélküli, mert egy szóbeli nyilatkozat is elegendő – tette hozzá, valamint megerősítette, Magyarország arra törekszik, hogy lehetőség szerint fegyverek ne mozoghassanak befelé az országba és kifelé Ukrajnába sem.

Volt már arra példa, hogy ilyen típusú behozatalt akadályoztak meg a pénzügyőrök

– jegyezte meg Varga Mihály, hozzátéve, hogy reméli, a menekültként az országba érkezők tiszteletben tartják a magyar jogszabályokat, és jelentik, ha fegyver van náluk, mivel így minden, ezzel kapcsolatos szankciót és intézkedést el lehet kerülni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában