Már az év végére leállítaná Lengyelország az orosz olajimportot

Ezt olvasta már?

Lengyelország lépéseket fog tenni az orosz olajimport felmondásáért az év végéig – jelentette ki Mateusz Morawiecki (képünkön) miniszterelnök. A lengyel kormányfő egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy országa, amely az elmúlt hetekben csökkentette függőségét az orosz olajtól, le fog szokni az orosz energiaforrásokról, és egyúttal megtiltotta az orosz szén behozatalát is. Ezen utóbbival kapcsolatban azonban meg kell említeni, hogy ezt a szankciót a többi Európai Uniós tagállamnak is el kell fogadnia, és csak az után léphet életbe.

Morawieczki hozzátette, hogy májusban csökkenteni kívánja a gázimportot, és felszólította a többi európai országot, hogy kövessék példáját. A lépés azután történt, hogy Németország ma „alacsony készültségi fokozatot” léptetett életbe a földgázszállítások tekintetében, mivel attól tartanak, hogy Oroszország leállíthatja azokat, ha nem fizetnek rubelben.

A hónap elején az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália is behozatali tilalmat rendelt el az orosz kőolajra, miután a Kreml csapatai február 24-én megtámadták Ukrajnát.

Az orosz–ukrán háborúról tudósító hírfolyamunkat alább találja:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában