Különös egyezséget kötöttek az oroszok és a helyi lakosság az északkelet-ukrajnai Konotopban

Ezt olvasta már?

Az ukrán hatóságok közlése szerint az oroszok nem lépnek be a városba, az ukrán zászlót sem kell bevonni, szó sem lehet a helyi vezetés leváltásáról, cserébe viszont a lakosság nem provokálja az orosz csapatokat.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai művelet” végrehajtását rendelte el a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az orosz hadsereg minden oldalról támadást indított, Ukrajnában pánikhangulat alakult ki. Tudósítóink a helyszínről számolnak be a helyzetről.

A CNN beszámolója szerint a Szumitól nem messze található Konotopot körülzáró orosz csapatok és a helyi lakosság között különös egyezség született. Az ukrán hatóságok közlése szerint egy orosz delegáció érkezett a városba, akik megpróbálták rávenni Artem Szemenyihin polgármestert a kapitulációra, ellenkező esetben azzal fenyegetőztek, hogy tüzérséggel fogják lőni Konotopot. A polgármester azonban ezt határozottan visszautasította, sőt az oroszok érkezésének hírére összegyűlt tömeget azon nyomban meg is szavaztatta arról, hogy az ellenállást választják.

A tömeg és Szemenyihin polgármester eltökéltségét látva végül az oroszok a további tárgyalások mellett döntöttek, és az illetékes katonai közigazgatási terület parancsnoka, Dmitro Zsivicskij szerint sikerült is megegyezni az oroszokkal.

„Szó sem lehet a vezetés leváltásáról, az orosz csapatok nem lépnek be a városba, egyik oldal sem provokálja a másikat, az ukrán zászló a helyén marad. A tömegközlekedés, a mentőszolgálatok és az élelmiszer-szállító járművek, humanitárius segélyszállítmányok mozgását nem akadályozzák.”

Az orosz fél nem erősítette meg, hogy létezne ilyen megállapodás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában