Kizárják Ukrajna belügyeiből a kárpátaljai kettős állampolgárokat

Ezt olvasta már?

Mariupol nem az utcáiból és házaiból áll. Hanem a lakóiból – írta nyilatkozatában Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere, miután bejelentették, hogy humanitárius folyosót nyitnak az 500 ezres lélekszámú kikötővárosából, amit körülzártak az orosz csapatok.

A megszállók folyamatos, kíméletlen ágyúzása mellett nincs más választásunk, mint megadni a lakosoknak a lehetőséget, hogy biztonságosan elhagyják Mariupolt

– tette hozzá Bojecsenko.

A lakosok délelőtt 11 órától délután 16 óráig hagyhatják el a települést, melyet napok óta folyamatosan lőnek az oroszok. A városban nincs víz, fűtés és áram, valamint az élelmiszerkészletek is fogytán vannak. Az alpolgármester korábban arról beszélt, hogy olyan heves tűzerő alatt áll a város, hogy a halottaikat sem tudják összeszedni az utcáról – jelentette a BBC.

Helyi idő szerint délelőtt 11 órakor meg is kezdődött a civilek evakuálása Mariupolból, a tervek szerint a lakosokat a város három különböző pontjáról viszik ki buszokkal.

Szerhij Orlov, Mariupol alpolgármestere a BBC-nek azt mondta: ötven buszt szerveztek le az evakuálásra, amikkel körülbelül 5-6 ezer ember tudja elhagyni a várost.

A lakók használhatják a saját járműveiket is, megvan a pontos útvonal Zaporizzsja felé, amin haladva biztonságban el tudják hagyni a várost. Orlov szerint így összesen körülbelül 7-9 ezer ember tud kimenekülni.

Az alpolgármester elmondta, hogy a vasúti közlekedés nem működik az oroszok pusztítása miatt.

A tűzszünet két városban van érvényben, az Azovi-tenger partján található Mariupolban és a kisebb Volnovahában. Az ukrán kormány szerint a terv az, hogy Mariupolból 200 ezer, Volnovahából pedig 15 ezer embert menekítenek ki. Mindkét települést komoly bombatámadások érték az elmúlt napokban.

Orlov hozzátette: egyelőre nincs garancia orosz oldalról, hogy a tűzszünetet holnap folytathatják-e, egész éjszaka erről tárgyaltak, és tovább dolgoznak a megállapodáson.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában