Kína egyre feszültebb lehet az orosz-ukrán háború miatt, az USA elkezdett aggódni – Liner.hu

Ezt olvasta már?

Az USA olyan információk birtokba jutott, melyek arra utalnak, hogy Kína mutat némi nyitottságot Oroszország támogatására, független attól, hogy az ázsiai ország tagadta a megjelent híreket.

Nemrég olyan hírek lepték el a nemzetközi sajtót, mely szerint Oroszország az ukrajnai invázió miatt katonai felszereléseket kért Kínától. Kína ezt egyértelműen tagadta, és azt mondták, még csak a kérdésről sem tudnak.

Egy nyugati tisztviselő és egy amerikai diplomata azonban a CNN kérdésére azt mondta, az USA olyan információkkal rendelkezik, amik arra utalnak, hogy Kína igenis mutatott hajlandóságot arra, hogy katonai és pénzügyi segítséget nyújtson az oroszoknak.

Egyelőre azonban nem világos, hogy Kínának szándékában áll-e ezt a segítséget megadni az Ukrajna elleni háború részeként. A források szerint egy diplomáciai kapcsolat során részletezték mindezt, amiről európai és ázsiai szövetségesek is tudomást szerezhettek.

Nem tudni, hogy a segítségnyújtás megtörtént vagy sem, de az egyik tisztviselő elárulta, az USA már figyelmeztette a szövetségeseket, hogy Kína valószínűleg tagadni fogja a segítségnyújtást. Úgy tudni, hogy a kínai vezetésen belül nincs teljes egyetértés azzal kapcsolatban, hogy hogyan is reagáljanak az oroszok kérésére, és aggódnak amiatt, hogy ez a fajta szerepvállalásuk árthat a Nyugattal való gazdasági kapcsolatuknak.

Sőt, arról is jelentést tettek, hogy a kínai elnököt nyugtalanítja az ukrajnai invázió, mert a hírszerzői nem tudtak információt adni neki arról, hogy mi fog történni, illetve az sem tetszik neki, hogy Putyin a háborújával szorosabbra fűzte az amerikaiak és az európaiak kapcsolatát. A CNN forrásai szerint az elnök ideges amiatt, hogy a háború hatására újjáéledt a NATO-szövetség.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Kínának az sem tetszik, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán időről időre megemlítik őket, aminek gazdasági következményei is lehetnek, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a növekedési ráták alacsonyabbak Kínában, mint az elmúlt 30 évben. Az USA nagyon szorosan figyeli Kínát és más országokat is, hogy milyen mértékben nyújtanak támogatást, legyen az anyagi, gazdasági vagy pénzügyi Oroszország részére. Az amerikai vezetés valósan aggódik egy ilyen támogatás miatt, miközben Moszkva is tagadta, hogy segítséget kértek volna Kínától.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában