Kijev körbekerítése a cél, de vesztegel a város ellen küldött orosz gigakonvoj – Itt vannak a legfontosabb hírek pénteken

Ezt olvasta már?

A világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7-csoport külügyminiszterei pénteken megállapodtak abban, hogy további szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, ha Moszkva nem hagy fel Ukrajna megtámadásával – közölte Hajasi Josimasza japán külügyminiszter.

A politikus újságíróknak azt mondta:

felszólítottuk Oroszországot, hogy azonnal hagyja abba az Ukrajna elleni támadást, amely még az egyszerű polgárokat sem kíméli, és vonja vissza erőit.

Hozzátette:

Megállapodtunk abban, hogy a G7-ek tagjai további, súlyos szankciókat fognak bevezetni, ha Oroszország nem hagyja abba a támadást.

Hajasi, aki virtuálisan csatlakozott a G7-ek csúcsdiplomatáihoz, arról is beszélt, hogy felszólították Oroszországot, hagyjon fel Európa legnagyobb, dél-ukrajnai atomerőműve elleni támadásával.

A G7-ek külügyminiszterei pénteken Brüsszelben kezdték meg tanácskozásukat, amelynek középpontjában az orosz erők által támadott Ukrajnában kialakult helyzet állt.

A miniszterek megvitatják, hogyan lehetne a legjobban segíteni a kelet-európai országot az Oroszország elleni harcban, különösen annak fényében, hogy Moszkva megtámadta a zaporizzsjai atomerőművet, és azt ellenőrzése alá vonta.

Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió vezető diplomatái az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) külügyminiszteri ülése alkalmával találkoznak a belga fővárosban.

A G7-ek mostani döntése azután született, hogy a G7-ek csoportja és más európai országok gazdasági szankciókat vezettek be Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben, amely támogatja Moszkva ukrajnai katonai akcióját.

A szankciók között szerepel az orosz elnök, Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vagyonának befagyasztása.

A nyugati országok megállapodtak abban is, hogy több orosz bankot kizárnak a nemzetközi pénzátutalásokhoz kapcsolódó SWIFT kommunikációs rendszerből annak érdekében, hogy megzavarják az orosz kereskedelmet és pénzátutalásokat.

Az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt mondta, hogy a zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadás

csak azt mutatja, hogy milyen vakmerő ez a háború, és mennyire fontos, hogy véget vessünk neki.

(MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában