KBC: addig nincs nagy gond, amíg az orosz-ukrán háború helyi szinten marad

Ezt olvasta már?

A “Portfólió-ajánlók” sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a KBC Asset Management írását olvashatják:

“Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus elmélyülése jelentős ingadozásokat hozott a részvénypiacokon. A tőzsdék a bizonytalanságot szeretik legkevésbé, a jelenlegi helyzet kimenetele pedig nehezen megjósolható, amely tükröződik az árfolyamok mozgásában is.

A világpiaci folyamatok szempontjából legfontosabb kérdés, hogy a most zajló események mennyire növelik meg tartósan az energiahordozók árát és egy ilyen forgatókönyv a nagyobb inflációs nyomáson keresztül nem kényszeríti-e szigorúbb lépésekre a nagy jegybankokat. A katonai konfliktus közvetlen világgazdasági hatásai azonban korlátozottak lehetnek. Az Európai Unió gazdasági aktivitásának csak kis része kötődik közvetlenül az oroszországi külkereskedelemhez, Ukrajna világgazdasági súlya pedig csekély, így amíg a konfliktus helyi szinten marad, várhatóan nem lesz jelentős negatív hatása a középtávú, globális gazdasági növekedési képre.

A befektetési alapok kezelésénél folyamatosan követjük az eseményeket és a helyzetnek megfelelően igazítjuk a mögöttes befektetések összetételét és arányát. Ennek megfelelően a vegyes alapjainkban a hosszú távú súlyra csökkentettük a részvénykitettséget és a befektetéseken belül növeltük azoknak a régióknak és szektoroknak a súlyát, amelyeket kevésbé érinthetnek az emelkedő kamatok és a geopolitikai problémák. A régiókat tekintve ilyen lehet például az ázsiai, kiemelten a kínai részvénypiac, ahol a jegybank már egy ideje élénkítő lépésekkel segíti a gazdaságot. A szektorok szintjén pedig a hagyományosan defenzív ágazatok, mint például az egészségügyi vagy a napi fogyasztási cikkeket előállító vállalatok részvényei lehetnek stabilabbak egy bizonytalanabb környezetben.

A kötvények terén a hozamemelkedés folytatódhat, ezért továbbra is alulsúlyozzuk ezt az eszközosztályt, azonban a hazai kötvények esetében a jelentős hozamemelkedés után már kissé csökkentettünk az alulsúly mértékén.

Ezzel együtt azok a fő folyamatok, amelyek középtávon leginkább meghatározzák a tőzsdék teljesítményét összességében támogatók maradhatnak. Az idei globális gazdasági növekedés várhatóan még mindig átlag feletti lesz és a legfrissebb vállalati eredmények is kedvezően alakulnak. A gazdasági kilátások és a vállalati profitok tehát továbbra is támaszt nyújthatnak a piacok számára, azonban a tavaly megszokottnál jóval ingadozóbb piaci környezetre kell felkészülnünk.”

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában