Jóvátételt szeretne Ukrajna Oroszországtól az okozott károkért – Liner.hu

Ezt olvasta már?

Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója ismertetett néhány részletet az orosz-ukrán tárgyalásokról. 

Podoljak elmondta, hogy  a delegációk megállapodtak abban, hogy nem nyilatkoznak a tárgyalások tartalmáról mindaddig, amíg az összes kulcsfontosságú álláspontról nem született megállapodás, de néhány részletet ismertetett. 

Ukrajna legfőbb célja elérni, hogy a jövőben hasonló események ne történhessenek erre, erre pedig biztonsági garanciákat szeretne kapni, miután kivonták az összes orosz csapatot a területükről – írja a Kommerszant.

Kiemelte, hogy a megállapodásoknak biztonsági garanciákat kell tartalmaznia, és „figyelembe kell vennie azokat a biztonsági garanciákat is, amelyeket az Orosz Föderáció, amelynek számos globális katonai szövetséggel kapcsolatban saját félelmei vannak, szintén kapni szeretne“.

Mindemellett úgy vélik, nem szabad szó nélkül elmenni azok mellett a károk mellett, amely az országukat érte, ezeket nagyjából 120 milliárd dollár körülire becsülik. 

„Természetesen ez a vita az országszerte bekövetkezett nagymértékű infrastrukturális károkról szól. Sajnos minden olyan nyilatkozat ellenére, amely szerint a csapásokat csak a katonai infrastruktúra ellen hajtják végre, nagyon gyakran és az utóbbi időben különösen intenzíven hajtottak végre csapásokat a polgári infrastruktúra ellen. Több elpusztult, különösen a határ menti régiókban, néhány a központi régióban. Ennek megfelelően világosan meg kell határozni a kompenzációs mechanizmusokat: milyen költségen és melyik költségvetés terhére fogják mindezt helyreállítani“ – jelentette ki. 

Oroszország, tagadja a polgári infrastruktúrára mért csapások vádját. Az orosz védelmi minisztérium és a külügyminisztérium ismételten kijelentette, hogy csak katonai létesítményeket támadtak meg, állításuk szerint az ukránoknak jelentős szerepük van abban, hogy a polgári infrastruktúra és a lakóházak megsérültek. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában